Tijn en de zeerottenBies van Ede

Terug naar lijst
 

Tijn en de zeerotten

Titel: Tijn en de zeerotten
Auteur: Bies van Ede
Uitgeverij: Leopold, 2001
ISBN: 978 90 258 3058 8
Illustraties: Philip Hopman

Terug naar lijst

Schatgraven op een pirateneiland!

Tijn is piraat. Compleet met gestreepte broek, shirt en piratenmuts. Vanaf het moment dat hij en zijn ouders naar het eiland Tessa varen, wil hij Tiereland Tijn genoemd worden. Zo heette namelijk een woeste zeerover, die een schip had dat voor de kust van Tessa is vergaan. Zeggen ze. Maar niemand weet het zeker, behalve Tijn. Want op zijn zelfgetekende schatkaart staat precies waar de schat ligt…

Wanneer je leest in 'Tijn en de zeerotten' van Bies van Ede, voel je de wind door je haren waaien en proef je het zout van de zee op je lippen. Moeizaam zwoeg je door het mulle strandzand, want je wilt maar één ding: de schat vinden!

Maar er zijn ook minder leuke dingen op het eiland. Zo is er Kwiek, een jongen die vindt dat het hele eiland van hem alleen is en Tijn voortdurend pest. Gelukkig zitten er op een terrasje vijf oude mannen die het voor hem opnemen. En dat zijn geen gewone mannen, merkt Tijn:

'Nog wat geroofd op weg hierheen?' vraagt bootsman Fer. Tijn schudt verlegen zijn hoofd. 'Dat wordt dan hoog tijd,' zegt Bof met het kale hoofd. 'Weet je nog, Fer, toen wij zeerover waren?' Tijn kijkt de drie oude mannen aan. Heeft hij echt zeerovers gevonden?'

Daar lijkt het wel op… De mannen scheppen op over de schepen die ze beroofden tijdens levensgevaarlijke tochten met kilometershoge golven.
Maar de ober van het café verpest alles. Strandjutters zijn de mannen, die piratenverhalen verzinnen bij de aangespoelde troep die ze op het strand vinden. Tijn is erg teleurgesteld.

Maar dan gaat er toch nog iets spannends gebeuren. De zeerotten gaan op schattenjacht en Tijn mag mee! Met de zwarte doodskopvlag varen ze het zeegat uit, gewapend met Tijns schatkaart. Zijn de mannen dan toch echte piraten? En zouden ze de schat vinden?

Bies van Ede schrijft zo dat je zou willen dat je zelf de avonturen van Tijn meemaakt. De tekeningen van Philip Hopman passen perfect bij het verhaal. Ze zitten vol beweging waardoor het lijkt alsof ook daar de zeewind doorheen waait. De schrijver neemt je mee in de fantasiewereld van Tijn. Of is die toch echter dan het lijkt? Want zoals bootsman Fer zegt: 'Je moet altijd heel goed oppassen met verzinnen. Voor je het weet is het echt'!

Bies van Ede schreef eerder een verhaal over Tijn: 'Tijn en de huismonsters'. Verder ken je Bies misschien wel van zijn griezelboeken, hij is namelijk lid van Het Griezelgenootschap.
 

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.