TijgereilandDaan Remmerts de Vries

Terug naar lijst
 

Tijgereiland

Titel: Tijgereiland
Auteur: Daan Remmerts de Vries
Uitgeverij: Querido, 2013
ISBN: 978 90 451 1542 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Een reis naar India, een reis naar Tijs

Ken je dat? Dat je niet in je eigen lichaam zit, maar vanaf een afstandje naar jezelf kijkt? Dat iemand anders jou is en precies doet alsof alles oké is? Terwijl jij weet dat het niet zo is? Dat je jezelf bent kwijtgeraakt in al die dingen die je de hele tijd moet doen? Of in de meningen en stemmingen van mensen om je heen? Dat is precies waar Tijs over vertelt in het boek ‘Tijgereiland’ van Daan Remmerts de Vries.

De ouders van Tijs zijn sinds korte tijd uit elkaar. Zijn vader woont ergens anders, en heeft een nieuwe vriendin. Tijs en zijn moeder moeten het samen rooien. Volgens zijn vader is Tijs nu 'de man in huis'.

Al snel kom je erachter wat dat betekent. Tijs’ moeder is lusteloos, heeft nergens zin in, hangt op de bank en kleedt zich niet aan. Tijs is continu bezig haar op te beuren. De ommekeer komt als Tijs vertelt dat hij graag tijgers zou gaan kijken in de jungle in India. Opeens komt zijn moeder in de hoogste versnelling en voordat Tijs het weet zijn ze in New Delhi.

Een riksja waarop een mensenhoge stapel van kartonnen dozen ligt...
Een drietal honden, slapend in de schaduw van een kar vol grote, groene vruchten…
Vier vrouwen in hard gekleurde gewaden, rood, geel, roze, blauw, voortschrijdend als prinsessen…
Een herkauwende bruine koe, midden op de weg…

Doordat Daan Remmerts de Vries beeldend beschrijft wat Tijs ziet en meemaakt, ruik en hoor je India door de bladzijden heen. Zo overdonderend als de ervaringen van Tijs, zo overweldigend zijn ook de stemmingen van zijn moeder. Het ene moment is ze vol van avontuur en wil ze alles zien en het échte India ervaren. Het volgende moment vindt ze India maar stinken en heeft ze het gevoel afgezet te worden. Dan grijpt ze alles aan om Tijs in te wrijven hoe beklemmend hij doet met zijn reisgids en schema. Net zoals zijn vader haar altijd beperkte.

Tijs hoopt dat het in de jungle anders wordt. Als hij zijn tijger zal zien, dan zal hij bijzonder zijn en zal zijn moeder dat ook weer zien. Maar de emotionele muur waarachter Tijs zijn echte ik heeft opgesloten om voor zijn moeder te zorgen, vertoont gaandeweg steeds meer scheurtjes.

Natuurlijk merk je als lezer dat er iets zal gebeuren als de muur het begeeft. Wat dat is en of Tijs echt een tijger in het wild gaat zien? Sla dit boek open en Tijs sleurt je mee in zijn gedachten. Mee op reis en op zijn zoektocht. Naar een tijger, maar bovenal naar Tijs zelf.

Carlijn.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook het boek 'De Noordenwindheks' van Daan Remmerts de Vries.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.