Tijd voor chocolaCaroline Pitcher

Terug naar lijst
 

Tijd voor chocola

Titel: Tijd voor chocola
Auteur: Caroline Pitcher
Uitgeverij: Prometheus, 2003
ISBN: 978 90 649 4081 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Zomer vol chocola

'Dit is het verhaal van de zomer die net voorbij is. Het verhaal van Lizzie, Ster en mij. Van Dodo, Oma Buggy, Beneden-Bob en Mevrouw Manager, de Tubajongen en de Aantrekkelijke Vreemdeling. (Het is ook het verhaal van Jono Watkins en mijn voeten.) En ik ben dus degene die het vertelt. Ik. Emma Peek. Bij een selecte groep ook wel bekend als M. Voor ons allemaal is het leven veranderd, deze zomer.'

Zo begint 'Tijd voor chocola', een humoristisch meidenboek over vriendschap. Het is geschreven door Caroline Pitcher in een vlotte, maar niet overdreven populaire stijl, wat het verhaal erg herkenbaar maakt.

Het is al lang bekend dat het leven als zestienjarige echt niet meevalt. Ook M en haar vriendinnen kunnen erover meepraten. Je zult maar elke dag bij Jono Watkins - ook wel Walgelijke W genoemd - in de bus naar school moeten zitten. En de reis naar school is nog niet eens het ergste. Want het is nou niet bepaald je droom om opgewacht te worden door meneer Donaldson voor een lesje wiskunde. Die heeft niet voor niks de bijnaam Duffe Dodo, hij scoort namelijk ver buiten elke sneuheidsschaal. Examenstress, bemoeizuchtige ouders, vervelende broertjes en zusjes... M, Ster en Lizzie worstelen zich samen door deze dagelijkse problemen heen met een flinke portie humor en zelfspot en niet te vergeten chocoladecake: dé oplossing voor alle moeilijkheden.

Toch gaat het niet alleen over oppervlakkige alledaagse gebeurtenissen uit het leven van willekeurige tieners. Schrijfster Pitchter geeft echt inhoud aan de vriendschap tussen de brutale M, dramakoningin Lizzie en de stille, slimme Ster en laat zien hoe ze alledrie veranderen door wat ze meemaken in één zomer.

Gelukkig is Pitcher in 'Tijd voor chocola' niet gezwicht voor overdreven populair taalgebruik. De hoofdpersonen hoeven zich niet 'cool' te gedragen om aardig gevonden te worden. Dat maakt dat ze oprecht overkomen, wat niet betekent dat het brave, serieuze meiden zijn, of saaie mutsen. De schrijfster is erin geslaagd om de kwetsbare kant van de meiden te laten zien, zonder daarbij een blik problemen open te trekken, of het verhaal zwaar en dramatisch te maken.

Bijzondere ontmoetingen, onverwachte wendingen en verrassende verzoeningen: je maakt het allemaal mee in 'Tijd voor chocola'. Waarschuwing: lees dit boek niet in een doodstille trein met chagrijnige reizigers, hardop lachen tijdens het lezen is soms onvermijdelijk! 

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.