Tiffany DopTjibbe Veldkamp

Terug naar lijst
 

Tiffany Dop

Titel: Tiffany Dop
Auteur: Tjibbe Veldkamp
Uitgeverij: Lemniscaat, 2009
ISBN: 978 90 47 701 408
Illustraties:

Terug naar lijst

Tiffany wil een baby


Ik was dertien en wilde een baby. Ik trok de deur van de flat achter me dicht en dacht: als ik straks thuiskom ben ik zwanger. Ik klom over de balustrade en sprong naar beneden. Niet gevaarlijk, want we wonen op de eerste verdieping.

Dit is Tiffany Dop, een dertienjarige, stoere meid die niet bang is voor een vechtpartij. Tiffany Dop, bats veur de kop, is dan ook haar bijnaam. De stoere Tiffany woont samen met haar moeder en twee halfbroertjes in een Groningse achterbuurt. Haar moeder is prostituee en heeft weinig tijd voor Tiffany. Aan haar broertjes heeft Tiffany ook niet veel, want die doen de hele dag niets anders dan tv kijken, sigaretten roken en andere kinderen in elkaar slaan.

Er is weinig liefde in het leventje van Tiffany, maar dat verandert wanneer ze rondhangt bij de supermarkt en plots een baby in haar armen gedrukt krijgt. ’Ik voelde me vreemd. Een beetje huilerig, maar op een prettige manier (…) Ineens snapte ik wat ik had. Ik voelde liefde.’ Tiffany moet de baby al snel teruggeven aan de moeder, maar ze is vastbesloten: Tiffany wil een baby, want ze heeft zich nog nooit zo fijn gevoeld als toen ze de baby vast had.

Maar ja, om een baby te krijgen moet je natuurlijk wel eerst zwanger worden. En dus gaat Tiffany op zoek naar een man die haar zwanger kan maken. Dat blijkt lastiger dan ze dacht.

Misschien wil Olivier, die zij in de bibliotheek ontmoet, wel seks met haar? Maar in plaats daarvan biedt Olivier haar iets beters aan: een afspraak met een soavrije seksmachine. Die kan haar zwanger maken. Olivier vertelt Tiffany dat ze wel moet wachten op de dag dat ze het meest vruchtbaar is (ergens midden in de maand). En dan moet de seksmachine natuurlijk ook nog tijd hebben. Tot het zover is neemt Olivier Tiffany mee om op zijn nichtje passen. Tiffany mag een hele dag voor een lieve, kleine baby zorgen! Stiekem hoopt Olivier dat de oppasdag tegenvalt en dat Tiffany nog even wil wachten met het krijgen van een baby. Maar Tiffany breng je niet zo snel aan het twijfelen.

Tjibbe Veldkamp vertelt het verhaal van een dertienjarig meisje met een kinderwens, zonder dat het ordinair of zielig wordt. ‘Tiffany Dop’ is wél een bizar en shockerend boek, maar meer nog een aandoenlijk en ontroerend verhaal over een meisje op zoek naar liefde. Veldkamp gebruikt veel humor en korte zinnen, wat goed past bij het nuchtere karakter van Tiffany en de rauwe wereld waarin ze leeft. Kortom, een verrassend geschreven boek over een bijzonder meisje, dat je niet snel meer loslaat.

Karlijn.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.