Te waar om mooi te zijnRoxanne Wellens

Terug naar lijst
 

Te waar om mooi te zijn

Titel: Te waar om mooi te zijn
Auteur: Roxanne Wellens
Uitgeverij: Querido Kinderboeken, 2017
ISBN: 978 90 451 2129 1
Illustraties:

Terug naar lijst

De vrijheid om te zoeken

Hij was als kind wel eens van zijn fiets gevallen. Hij had als tiener soms een blauwtje gelopen. Hij was zijn huisdier verloren, en iemand had zijn hart gebroken. Maar niets had hem hierop kunnen voorbereiden.

Op het strand neemt de negentienjarige Othello afscheid van zijn zus Minthe. Na haar zelfmoord zit hij met zoveel vragen: ‘Ik wil weten waarom ze het heeft gedaan.’ Bestaat de vrijheid die zijn zus zo zocht en miste in het leven wel? En hoe vind je die dan? In haar bijzondere debuut ‘Te waar om mooi te zijn’ gaat Roxanne Wellens in op belangrijke en complexe thema’s als de dood en het leven, waarheid, vrijheid en identiteit.

In korte hoofdstukjes beschrijft ze hoe Othello de zoektocht van zijn zus voortzet, vastberaden om vrijheid te vinden in het leven zelf. De titels van de hoofdstukken, die steeds beginnen met ‘De vrijheid om...’, suggereren dat vrijheid ook in kleine dingen kan zitten; kleine dingen die Othello vormen in zijn rouwproces en in zijn persoonlijke ontwikkeling. Die twee lopen dan ook parallel aan elkaar. Othello vindt niet alleen antwoorden over zijn zus, maar ook over zichzelf.

Wellens heeft Othello’s personage zorgvuldig uitgewerkt en geloofwaardig neergezet. Het rauwe verdriet spat van de pagina, en ook de filosofische overpeinzingen zijn indringend en zetten je aan het denken. Dat geldt ook voor Minthe. Omdat je sommige informatie over haar eerder te weten komt dan Othello, ontstaat er een soort spanning. Terwijl hij naar Zwitserland reist om zijn zus beter te begrijpen, leer je in Minthes brieven al eerder de motieven voor haar zelfgekozen dood.

‘Voor mij staat leven gelijk aan jacht maken op een enorme walvis, zoals kapitein Achab doet op Moby Dick. De walvis is de leugen, maar het is een onbegonnen strijd; Moby Dick is Achab altijd een stap voor…’

De verrassende ontknoping steunt vrij veel op toeval en is daarom misschien wat te mooi om waar te zijn, maar het idee erachter is ontroerend. Met kennis van de afloop kun je het verhaal nog eens op een andere manier lezen, zoekend naar aanwijzingen die je eerder misschien niet opvielen, maar ook voor de rake inzichten over het leven is het boek het herlezen waard.

‘Othello wist dat pijn bij het leven hoorde. Het was onmogelijk uit te sluiten. Pijn wil gevoeld worden. Een gebroken hart wil ontmoet worden. Juist dat maakt het leven wat het is. Compleet.’

‘Te waar om mooi te zijn’ is een intense reflectie op het leven: op verdriet, verlies en hoop. Knap debuut van de negentienjarige schrijfster!

Anne.

Leestip: Ook 'Liefdesbrieven aan de sterren' van Ava Dellaira gaat over de dood van een zus en het verdriet dat dat verlies met zich meebrengt.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.