TangramkatMaranke Rinck

Terug naar lijst
 

Tangramkat

Titel: Tangramkat
Auteur: Maranke Rinck
Uitgeverij: Lemniscaat, 2016
ISBN: 978 90 477 0795 0
Illustraties: Martijn van der Linden

Terug naar lijst

Oneindig veel plezier

Ik zat me te vervelen en toen gaven ze me een puzzel.

Iedereen verveelt zich weleens. Jij ook wel toch? Dan is ‘Tangramkat’ de oplossing. Het is namelijk niet alleen een lees- en kijkboek, maar ook een doeboek!

Wanneer je de eerste bladzijde bekijkt, zie je een blauw vierkant. Is dat nou de puzzel? Maar op de volgende bladzijde zie je ineens wat je allemaal kunt met een blauw vierkant … als je hem in zeven stukjes verdeelt. In zeven bijzondere stukjes.

De puzzel heeft maar zeven stukjes. Zeven!
Ze zeiden dat ik er álles van kon maken.


Pff, van zeven stukjes kun je écht niet alles maken! denkt de hoofdpersoon. Denk jij dat ook? Wacht maar af wat schrijfster Maranke Rinck en illustrator Martijn van der Linden voor jou in petto hebben. Samen met de hoofdpersoon maak je een reis door de wereld van het spel tangram. Tangram is een Chinese puzzel waarmee je allerlei figuren kunt maken. Eerst maakt de hoofdpersoon Tangramkat, die echt prachtig is geïllustreerd door Martijn van der Linden. Dat kun je op de kaft al zien. Waarom heeft deze tekenaar nog nooit een Gouden Penseel gekregen?!

Daarna zie je hoe de hoofdpersoon een vis maakt met de tangramstukjes. Tangramkat heeft namelijk vast wel honger! De vis is ook al zo goed gemaakt, door allemaal hele kleine stipjes verf naast elkaar te zetten. Hierdoor lopen de kleuren heel mooi in elkaar over. Maar Tangramkat wil helemaal geen vis. Hij wil iemand om mee te spelen! De hoofdpersoon knutselt daarom nog maar een kat in elkaar. Maar dat loopt niet helemaal goed af … want de zeven tangramvlakken vormen per ongeluk een hond!

Maranke Rinck beschrijft in korte en krachtige zinnen het spannende avontuur van de hoofdpersoon en zijn tangramvrienden. Na elke bladzijde vraag je je af wat er nu weer gaat gebeuren. Alles verklappen is natuurlijk niet leuk, maar reken alvast maar op een dinosaurus, een draak en de meest kleurrijke vogels. De tangramfiguren zijn allemaal stuk voor stuk geweldig gemaakt. Wat is het een genot om ‘Tangramkat’ te lezen en om naar de figuren te kijken! Wat ook bijzonder is: Tangramkat zelf wordt ook telkens nét weer even anders met de tangramvlakken in elkaar gezet. De mogelijkheden met dit spel zijn dus echt eindeloos!

Zeg nou zelf, jij hebt nu toch ook wel zin gekregen om aan de slag te gaan met tangram?! Dat vermoedden Maranke Rinck en Martijn van der Linden ook al, want achterin het prentenboek zitten zeven tangramstukjes om zelf mee te spelen. Een echt ‘speelprentenboek’ dus!

Naast dat ‘Tangramkat’ dus ongelooflijk leuk en origineel is, is het ook een waardevol boek. Het laat je namelijk inzien dat met een flinke dosis fantasie en creativiteit alles mogelijk is.

Lizan.

Leestip: Maranke Rinck en Martijn van der Linden maakten al eerder zo’n leuk speelprentenboek, namelijk ‘Memorykonijn’.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.