TakkenkindGerda Dendooven

Terug naar lijst
 

Takkenkind

Titel: Takkenkind
Auteur: Gerda Dendooven
Uitgeverij: Querido, 2012
ISBN: 978 90 451 1402 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Een kind op bestelling

Op een koude winternacht schiet een vrouw plotseling wakker: ‘Ik wil een kind,’ zegt ze tegen haar man. ‘Komt in orde, lieve schat, morgen bedenken we een plan’, zegt de man. Maar de vrouw wil niet wachten en schreeuwt: ’Niet morgen, NU!!!’

En ja, wat doe je dan als man…. als het zo dringend is? Dan moet het maar.

De man ging op weg. Waar kon je nou midden in de nacht een kind vinden? En… bedacht de man, wat voor kind zijn vrouw nu precies wilde hebben?

Schrijver en illustrator Gerda Dendooven zet de man voor een groot probleem dat niet zo makkelijk op te lossen is. Wat zou jij doen, als jij een kindbestelling kreeg? Waar zou jij gaan zoeken?

Toen zag de man iets liggen. Een kindje. .. of… het leek wel op een kindje, maar was het niet…of toch wel…de man zag een stuk hout liggen dat leek op een kindje….armpje, beentje, beentje, neusje, mondje, een kindje…. Hij rende naar huis en legde het stuk hout in de wieg en kroop weer in bed.

De volgende morgen ontdekt de vrouw de boomstam in de wieg. En ze wordt woedend… Ze gaat het kind-boomstammetje en de man te lijf met een hakbijl. Dat is heftig! Ook de woorden die Gerda Dendooven gebruikt in haar verhaal, zijn soms best wel grof. Daar moet je wel tegen kunnen. Door de tekeningen en het taalgebruik lijkt het boek meer geschikt voor oudere kinderen of zelfs voor volwassenen.

Toch is op de illustraties ook mooi te zien hoezeer de vrouw naar een baby verlangt. Op de knipselprenten -die Gerda Dendooven wel van een rekenschriftje op school lijkt te hebben gemaakt- spatten de emoties van de gezichten. En gelukkig zijn dat niet alleen boze gevoelens, maar worden ze steeds liever.

De man wiegt het kindje in zijn armen en de stronk valt tegen zijn borst in slaap. De volgende dag zijn aan de takkenhandjes blaadjes gegroeid. De vrouw kijkt naar het takkenkindje en fluistert: ‘wat lief,’ en noemt het Sweetie. Zo leven ze lang en gelukkig. Na een poosje begint er ook in de buik van de vrouw iets te groeien, iets heel erg moois, en het is geen boom. Wat denk jij dat er begint te groeien?

‘Takkenkind’ is een modern sprookje over grote wensen. En zoals alle sprookjes bevat ook dit verhaal een wijze les. Wat Gerda Dendooven ons wil vertellen is dat met liefde veel dingen goed komen, ook al krijg je niet altijd precies wat je wilt.

Leestip: 'Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam'.

Paula
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.