Tafel 7: 3 cola!Marion van de Coolwijk

Terug naar lijst
 

Tafel 7: 3 cola!

Titel: Tafel 7: 3 cola!
Auteur: Marion van de Coolwijk
Uitgeverij: De Fontein, 2010
ISBN: 978 90 261 2808 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Linke soep!


‘Top Job’ is de nieuwe serie van Marion van de Coolwijk, bekend geworden met de serie 'Mzzlmeiden'. In deze nieuwe serie draait het vooral om het hebben van een bijbaantje. In dit eerste deel, ‘Tafel 7: 3 cola!’, lees je hoe Rik de Boer solliciteert bij het restaurant Lekker. Tot zijn verbazing kan hij meteen aan de slag in de bediening. Helaas komt hij er snel achter dat dit stoere baantje ook vervelende dingen met zich meebrengt.

Jasmin keek naar Rik. ‘Hoelang werk jij hier nu al?’ Het was of een bliksemschicht zich door zijn lijf boorde. Rik hapte naar adem. ‘Zeg, hee! Bedoel je dat ik…’ ‘Ik bedoel helemaal niets,’ viel Jasmin hem in de rede. ‘Ik denk gewoon hardop.’

Elk weekend mist er zowel geld uit de kas als uit de fooienpot. Omdat Rik de enige is die alleen in het weekend werkt en nieuw is in het restaurant, wordt hij al snel door enkele van zijn collega’s als verdachte aangewezen. Hij neemt zich voor er alles aan te doen om zijn onschuld te bewijzen. Gelukkig weet hij het vertrouwen te winnen van Ice, een collega op wie hij verliefd wordt en Giovanni, de zoon van de baas.

Veel van de gebeurtenissen in het boek zijn herkenbaar, maar het is jammer dat Marion van de Coolwijk niet veel vertelt over de hoofdpersonen in het boek. Je leert iedereen alleen oppervlakkig kennen en dat maakt het moeilijk om met ze mee te leven. Vooral in de ontknoping gaat alles ineens heel snel en komen er behoorlijk serieuze onderwerpen aan bod. Als lezer moet je alles aannemen zoals je het krijgt voorgeschoteld. Toch stoort het niet, want het past goed bij de vlotte en levendige stijl van het boek. Dit geldt ook voor de gesprekken tussen de hoofdpersonen. Door het gebruik van korte zinnen en populair woordgebruik leest het boek makkelijk. Die vlotte sfeer is dus niet alleen verwerkt in de stijl van het boek, maar ook in het verhaal zelf.

Ook leuk is dat elke hoofdstuktitel een soort raadselachtige omschrijving is. Pas als je het hoofdstuk gelezen hebt, is duidelijk wat wordt bedoeld. Zo wordt in het hoofdstuk ‘Over de tong’ geroddeld over Rik, die wordt beschuldigd van diefstal. Dit roddelen gebeurt naar aanleiding van het wel of niet aanslaan van zeetong op de kassa. Ook vertelt Ice dat Rik haar plotseling (tong)zoende.

Met deze serie zal Marion van de Coolwijk zeker de aandacht weten te trekken van pubers. Wie is er niet nieuwsgierig om er achter te komen hoe het is om een eerste baantje te hebben?

Margriet.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.