SydneyHarmen van Straaten

Terug naar lijst
 

Sydney

Titel: Sydney
Auteur: Harmen van Straaten
Uitgeverij: Moon, 2010
ISBN: 978 90 488 0575 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Alles kan, wat je maar wilt

Sydney is vernoemd naar de stad waar zijn ouders elkaar voor het eerst kusten. ‘Als ik beter ben, gaan we naar Sydney,’ beloofde zijn moeder hem. Ze was weliswaar ziek, maar iedereen zei dat ze natuurlijk weer beter zou worden, dat haar haren wel weer aan zouden groeien, dat ze maar voor eventjes naar het ziekenhuis zou gaan. Niet dus.

Sinds haar dood wil Sydney niet meer praten. Hij zegt niets tegen zijn vader en niets tegen zijn broers. En hij zegt zeker niets tegen dat mens met die blubberkop die zo goed weet hoe ze met zielige jongens moet omgaan. Sydney heeft zijn eigen plan. Op tv zag hij een helderziende man uit Sydney die met doden kan praten. Sydney moet en zal die man ontmoeten, om afscheid te kunnen nemen van zijn moeder. En dus loopt hij weg.
Na een dag ontmoet hij Tipper, een stoer, brutaal meisje van vijftien, dat ‘m ook gesmeerd is. Geen moeilijke vragen, geen moeilijke antwoorden, is de afspraak. Samen beginnen ze aan de lange reis naar Sydney.

‘Sydney’ is een roadnovel, een boek over je doel zien te bereiken, ook al is dat doel uiteindelijk iets heel anders dan je dacht toen je van huis vertrok. De vele bizarre mensen die Sydney onderweg ontmoet, voegen jammer genoeg weinig toe aan het verhaal; alleen de rebelse Tipper zorgt voor voldoende actie. Zij en Sydney bekvechten wat af in mooie, soms pijnlijke dialogen.

‘Rottrut!’ gil ik. ‘Je had het beloofd!’ (…)
‘Dan ga je toch lekker naar huis terug? Misschien dat mama een liedje voor je zingt,’ zegt ze op treiterende toon.
‘Mijn moeder is dood,’ antwoord ik, ‘als je het per se wilt weten.’

Harmen van Straaten is vooral bekend als illustrator en als schrijver van boeken voor jonge lezers. Na ‘Wonderland’ is ‘Sydney zijn tweede boek voor lezers vanaf twaalf jaar. Ook al is Sydney zelf pas negen, hij onderneemt toch maar in zijn eentje die lange reis door Australië. Maar wat is het moeilijk om die verre, verre stad te bereiken.

‘Nee,’ zegt Tipper. ‘Niet opgeven, niet nu je zo ver gekomen bent. Je moet het zelf doen, waarom zou je dat niet kunnen? Je kunt alles, tenzij het tegendeel blijkt. Maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd.’

Een negenjarige jongen die van huis wegloopt, dat is natuurlijk niet niks. Toch is ‘Sydney’ nergens echt droevig of zielig, maar eerder droog-grappig of spits. Sydney lijkt veel ouder dan zijn negen jaren, zoals hij (ook in gedachten) van zich af weet te bijten. Ook al is ‘Sydney’ bij vlagen nogal onwaarschijnlijk, het laat wel zien wat Tipper onderweg al tegen haar piepjonge reisgenoot zei. ‘Alles kan!’

Lidewij.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.