SwingPaul Biegel

Terug naar lijst
 

Swing

Titel: Swing
Auteur: Paul Biegel
Uitgeverij: CPNB, 2004
ISBN: 978 90 596 5005 0
Illustraties: Thé Tjong King

Terug naar lijst

Een muzikaal zeepaard?!

De Kinderboekenweek 2004 het was heel speciaal, omdat het de vijftigste keer was dat het boekenfeest in Nederland werd gehouden! Een gouden jubileum dus. Elk jaar mag een kinderboekenschrijver voor de week een boekje schrijven. Omdat het de vijftigste week was, moest dat kinderboekenweekgeschenk natuurlijk wel door een belangrijk en beroemd schrijver worden gemaakt. Gelukkig was dat geen probleem. Paul Biegel werd gevraagd. Hij schreef al drie keer eerder het kinderboekenweekgeschenk en hij kan altijd lekker fantasievol schrijven.

Biegel is bekend van zijn boeken over bijvoorbeeld 'De Kleine Kapitein' en 'De rode prinses'. Het kinderboekenweekgeschenk 'Swing' gaat niet alleen over muziek (het thema van de Kinderboekenweek 2004), maar is vooral een spannend avonturenverhaal. Joshua woont op een klein eilandje in de buurt van Afrika. Als een oude man in het dorp overlijdt, krijgt Joshua zijn trompet. Joshua kan eigenlijk helemaal geen trompet spelen, maar op déze trompet lukt het zonder moeite. Prachtige melodieën blaast hij uit de trompet en het hele dorp is ervan onder de indruk.

De muziek is zó mooi, dat moet wel toverkracht zijn! De bekendheid van Joshua blijft dan ook niet bij zijn dorp op het eiland; als het waait, drijft zijn muziek naar het vastenland. Daar zien mensen wel geld in zo'n trompetspelertje en ze nodigen hem uit om op een feest te komen spelen. De kleine Teri, ook een eilandbewoner, vertrouwt het niet en gaat stiekem mee naar het vasteland. Ze heeft gelijk: als Joshua klaar is met optreden, wordt hij gevangen genomen en doorverkocht. Teri helpt hem ontsnappen en samen slaan ze op de vlucht.

Maar de tovertrompet blijft mensen betoveren en keer op keer raken Joshua en Teri in de problemen. Ze reizen de hele wereld rond en belanden zelfs in Amerika. Terwijl ze maar één ding willen: naar huis! De schitterende illustraties op het omslag en in het boekje zijn van Thé Tjong King. Zijn manier van tekenen komt je vast wel bekend voor, want hij is al meer dan 40 jaar illustrator en heeft in die tijd boeken van onder andere Thea Beckman, Miep Diekman en Guus Kuijer geïllustreerd. Daarnaast schrijft hij af en toe ook zijn eigen boeken!

Naast het kinderboekenweekgeschenk, mag ook een tekenaar zijn kunsten vertonen ter gelegenheid van de Kinderboekenweek. Elk jaar verschijnt een klein prentenboekje. In 2004 was dat 'Vader Zeepaard' van Eric Carle. Het verhaal heeft niet veel met muziek te maken, maar achterin het boekje staat een lied waar het verhaal van Vader Zeepaard in verwerkt is. Als je een beetje muzikaal bent, kun je dit superleuke verhaal dus ook zingen en spelen op je gitaar, piano of op een ander muziekinstrument. Want een leuk verhaal is het!

Het gaat over Vader Zeepaard, die als één van de weinige vissoorten zelf zijn kinderen opvoedt, in plaats van het aan zijn vrouwtje over te laten. Terwijl zijn buidel vol zit met eitjes, zwemt hij door de zee en ontmoet hij een heel stel zeedieren, waaronder Meneer Stekelbaars, Meneer Tilapia en Meneer Naaldvis. Vooral die laatste zijn heel belangrijk, want zij zorgen net als Vader Zeepaard voor de eitjes van hun vrouw. Kunnen ze gezellig ervaringen uitwisselen!

Eric Carle schrijft én tekent zijn verhalen. Zijn kleurige tekeningen ken je vast wel van zijn bekendste boek, 'Rupsje Nooitgenoeg'. Veel boeken van Eric Carle gaan over kleine dieren die je normaal gesproken niet zo snel opvallen (een rups, een spin, een krekel). 'Vader Zeepaard' past dus prima in dit rijtje!

Bianca.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.