Surfclub Code RoodMarly van Otterloo

Terug naar lijst
 

Surfclub Code Rood

Titel: Surfclub Code Rood
Auteur: Marly van Otterloo
Uitgeverij: Leopold, 2013
ISBN: 978 90 258 6225 1
Illustraties: Juliette de Wit

Terug naar lijst

Ingehaald door je broertje

Sommige dingen in het leven zijn vanzelfsprekend. Als oudste broer of zus ben je de beste. Tenminste, voor een lange tijd. Want jij bent degene die het eerste kan lopen, praten en fietsen. Als je broertje nog bij de F’jes klungelt op het voetbalveld, scoor jij al prachtige goals. En knap hoor, een tekening van je zusje waarop ze armen als harken tekent… Jij tekent tenminste iets waarvan je kunt zien wat het is! Maar dan worden kleine broertjes en zusjes groot. Het leeftijdsverschil lijkt er niet meer te zijn. En wacht eens even, rende je zusje je nu zomaar voorbij in een wedstrijdje hardlopen?!

Dat is ook wat Luuk overkomt. Al jarenlang is surfen zijn grote hobby. Hij traint zich suf en niet voor niks: al twee jaar op rij is hij de nummer één van zijn club. Maar dit jaar is het zijn jongere broertje Charly die er met de prijs vandoor gaat. Hij mag aan de clubkampioenschappen meedoen. En dat terwijl hij er niet eens zijn best voor doet!

Schrijfster Marly van Otterloo weet in ‘Surfclub Code Rood’ precies te beschrijven hoe dat voelt. En de boosheid van Luuk zakt niet zomaar, want tot overmaat van ramp wordt hij beschuldigd van het vernielen van het surfpak van Charly. Eén en één is twee, lijken ook zijn surfmaatjes te denken: Luuk kan het niet hebben dat zijn kleine broertje hem heeft verslagen en snijdt uit wraak Charly’s wetsuit kapot. Terwijl hij er niks mee te maken heeft! Het is tijd om zelf uit te zoeken wie het gedaan heeft. Gelukkig krijgt Luuk daarbij hulp van Sjoerd, zijn beste vriend.

Het is grappig om te lezen hoe Code Rood, het rechercheteam van de jongens, te werk gaat. Daarbij doen ze rechercheurs uit tv-series na:

“‘We moeten out of the box denken,’ zegt Sjoerd. Wat nu weer? ‘Dat betekent: uit de doos denken. Kleuren buiten de lijntjes, zeg maar. Iemand ontmaskeren die je juist helemaal niet verdenkt!’ roept Sjoerd opgewonden. Luuk prikt zijn vinger in Sjoerds borst. Met een zware stem zegt hij: ‘Ik weet het: jij bent de dader!’ Nu krijgt Sjoerd een heel rood, boos hoofd. ‘Ik denk out of the box,’ zegt Luuk. ‘Grapje!’ ‘Nou, haha,’ lacht Sjoerd zuur.’”

Hun zoektocht valt nog niet mee. Er blijven vreemde dingen gebeuren. Wie zou er toch steeds voor zorgen dat de surfspullen van Charly stukgaan of verdwijnen? De schrijfster weet de spanning goed op te voeren. Ondertussen loopt het niet lekker tussen de twee broers. Dat wordt niet veel beter wanneer Luuk van zijn ouders Charly op sleeptouw moet nemen als ze ’s avonds met z’n allen gaan chillen op het strand. En dat terwijl hij bedacht had om juist dan ‘toevallig’ naast Roos te gaan zitten…

Kleine broertjes kunnen aardig irritant doen. Zeker als ze ergens beter in zijn dan jij en daar ook nog eens over opscheppen… Maar zoveel pech heeft Charly niet verdiend, dat vindt ook Luuk. En dus laat hij zien dat als het er op aankomt, hij een echte grote broer is!

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.