Superjuffie op safariJanneke Schotveld

Terug naar lijst
 

Superjuffie op safari

Titel: Superjuffie op safari
Auteur: Janneke Schotveld
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2013
ISBN: 978 90 00 31846 9
Illustraties: Annet Schaap

Terug naar lijst

Een juf, een olifant en andere vliegende beesten

Zelfs als je Superjuffie bent, gaat er weleens iets mis. Dat krijg je, als je in het geheim een superheld bent en ook gewoon een normale baan hebt. Want het is echt niet makkelijk om stiekem dieren te redden, terwijl je eigenlijk op een schoolreisje bent en op je leerlingen moet passen. Voor je het weet, zit je dan hups, zomaar in een vliegtuig naar Afrika toe. Afrika? Ja, Afrika! Want dat is waar 'Superjuffie op safari' van Janneke Schotveld zich afspeelt. En zoals je weet, zijn de dieren in Afrika een stuk groter dan hier in Nederland. Als dat maar goed gaat …

Als ze een krijtje opeet, verandert juf Josje in de coolste juf ter wereld: Superjuffie! Dan kan ze vliegen en is ze beresterk. Superjuffie heeft al die krachten nodig om dieren in nood te redden, dat doet ze aan de lopende band. Af en toe denkt juf Josje 'nu even niet!' als een dier om hulp roept, maar toch laat ze het nooit in de steek. Haar klas is er allang aan gewend. Zij gaan gewoon door met hun sommen tot juf Josje weer terug is, vaak vergezeld door één of meerdere beesten. Meester Snor vindt die beestenbende maar niks en houdt juf Josje goed in de gaten. Als ze tijdens een schoolreisje naar Schiphol weer bijna door hem betrapt wordt, duikt ze samen met Bo, Mila, Mimoen en Toby in paniek een container in. Maar die container wordt al gauw op slot gedaan en in een Afrikaans vliegtuig geladen …

In Afrika komen Superjuffie en de kinderen midden op de savanne terecht. Met behulp van Ward, een lieve bioloog, proberen ze weer thuis te komen. Jammer genoeg gaat Wards jeep stuk en is de satelliettelefoon kwijt, waardoor ze geen kant uit kunnen. Om het nog wat lastiger te maken, zijn er ook nog eens stropers in de buurt en heeft juf Josje maar een paar krijtjes bij zich! Hoe moet dat nu verder? Gelukkig schiet een mestkever te hulp: 'U mag mij alles vragen, hoor. Ik weet precies waar de lekkerste drollen liggen. Maar dat ga ik natuurlijk niet zeggen.' En nu maar hopen dat de andere dieren Superjuffie beter kunnen helpen.

'Superjuffie op safari' is een onwijs leuk en avontuurlijk boek, spannend en grappig tegelijkertijd. Janneke Schotveld heeft een fijne, duidelijke schrijfstijl en het verhaal is daardoor goed te volgen. De zwart-wit tekeningen van Annet Schaap brengen Afrika dichterbij, maar maken je vooral regelmatig hardop aan het lachen. Stel je Superjuffie die de tong van een kameleon uit de knoop haalt maar eens voor. Door 'Superjuffie op safari' te lezen, kom je ook een heleboel nieuwe feitjes te weten over dieren. En dat is handig, want daardoor leer je dat je als je vrienden wilt worden met een olifant, alleen maar even je slurf over je slagtanden hoeft te leggen. Zo gepiept!

Kim.

Leestip: Ben je nog niet uitgelezen over de doldwaze avonturen van Superjuffie? Dan zou ik maar eens gauw aan 'Superjuffie' en 'Superjuffie in actie' gaan beginnen! 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.