Superjuffie op de ZuidpoolJanneke Schotveld

Terug naar lijst
 

Superjuffie op de Zuidpool

Titel: Superjuffie op de Zuidpool
Auteur: Janneke Schotveld
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2017
ISBN: 978 90 003 5389 7
Illustraties: Annet Schaap

Terug naar lijst

Superjuffie in het hol van de leeuw

Hoera, juf Josje gaat trouwen! Dat wordt de mooiste dag van haar leven. Toch? Waarom is ze dan zo zenuwachtig?

Eerst moet je het volgende weten. Juf Josje lijkt een heel gewone juf. Maar de kinderen uit haar klas weten beter. Zodra er ergens een dier in nood is, kan juf Josje niet anders dan een hap van haar krijtje nemen. Dan verandert ze in Superjuffie, compleet met groene cape, en vliegt ze weg om het dier te redden – zomaar tijdens een dictee of een belangrijk proefwerk.

Ook tijdens haar bruiloft? Daar is juf Josje dus heel bang voor. Wat moet ze doen als er tijdens de ceremonie een dier in nood is – en wat zal haar grote liefde, conciërge Hakim, dan wel niet denken? Helaas voor juf Josje is dit precies wat er gebeurt. Net als ze ‘ja’ wil zeggen, klinkt er ‘Help!’ in haar hoofd. En wat er dan gebeurt…

Als Superjuffie haar ogen open doet, is ze op de Zuidpool. Hoe is ze daar terechtgekomen? Is ze soms… ontvoerd? Maar door wie en waarom? Superjuffie wil maar één ding: weg van haar ontvoerder! Ze vlucht en belandt in een gebouw vol wetenschappers. De zelfverzekerde Mister P zegt dat hij een geweldige uitvinding heeft gedaan waardoor hij heel veel energie kan opwekken. Maar Superjuffie ontdekt al snel dat die uitvinding heel slecht is voor de natuur. De Zuidpool en de dieren die er leven zijn in groot gevaar… En Superjuffie zelf? Hoe komt ze ooit weer thuis? En hoe moet het verder met Hakim? Hij wil haar vast nooit meer zien…

Het bijzondere is dat Superjuffies superkrachten zich telkens aan de situatie aanpassen. Moet ze een dier in zee redden, dan heeft ze ineens flippers aan haar voeten. Op de Zuidpool heeft ze dikke gevoerde laarzen, een jas met een kraag en een lekker warme trui aan. Dat is maar goed ook, want ze moet nu heel andere dieren redden dan thuis. Een zeeolifant bijvoorbeeld en een orka.

Janneke Schotveld heeft zelf lang als juf gewerkt. Waarschijnlijk voelt de band tussen juf Josje en de kinderen uit haar klas daarom zo echt en zo warm. De reacties van de kinderen uit haar klas zijn grappig en herkenbaar. ‘Ontvoerd worden is echt superstoer,’ zegt Toby bijvoorbeeld. Ook de dieren die Superjuffie ontmoet, beschrijft Schotveld met liefde en humor. Zo heten alle albatrossen die Superjuffie op de Zuidpool tegenkomt Albert en Albertina en de pinguïns blijken een stelletje stijfkoppen te zijn. De gesprekken tussen Superjuffie en de dieren zijn altijd grappig. Albatros Albert merkt bijvoorbeeld op dat Superjuffie ‘een snavel van niks’ heeft.

Met evenveel humor en vaart brengt Annet Schaap de avonturen van Superjuffie tot leven in haar zwart-wit tekeningen. Superjuffie lijkt soms haast van de bladzijden te vliegen, met haar bruidssluier dramatisch wapperend achter zich aan.

Schotveld schreef al meer boeken over Superjuffie. Het fijne is dat ze aan het begin van elk nieuw avontuur kort uitlegt wie de personages zijn. Hierdoor kun je alle boeken los van elkaar lezen. ‘Superjuffie op de Zuidpool’ is weer een heerlijk spannend avontuur met een onvergetelijke juf in de hoofdrol. Een juf om heel veel van te houden!

Eefje.

Leestip: Hou jij ook zoveel van dieren als Superjuffie? In Het dolfijnenkind beschrijft Patrick Lagrou een jongen die een bijzondere band heeft met dolfijnen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.