Superjuffie en het apencircusJanneke Schotveld

Terug naar lijst
 

Superjuffie en het apencircus

Titel: Superjuffie en het apencircus
Auteur: Janneke Schotveld
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2019
ISBN: 978 90 003 6621 7
Illustraties: Annet Schaap

Terug naar lijst

Een grappig boek vol raadsels

Topteam Janneke Schotveld en Annet Schaap heeft het voor elkaar: met ‘Superjuffie en het apencircus’ sturen ze het achtste avontuur van juf Josje en haar klas de wijde wereld in. Dit keer reist juf Josje niet af naar de jungle of naar de Zuidpool. Ze blijft gewoon lekker rustig thuis om van de zomervakantie te genieten. Veel spannender dan wandelen in het park en boeken lezen in de tuin is ze niet van plan. Klinkt als een saai boek, hè? Eerlijk is eerlijk: dit achtste deel is niet het meest spectaculaire boek in de Superjuffie-serie. Maar saai is het leven van juf Josje nooit. Dus de Superjuffie-fans zullen weer kunnen smullen van dit boek!

Juf Josje heeft superkrachten. Als er een dier in nood is, kan zij het horen roepen. En dan móét en zal ze dat dier gaan redden. Ze neemt een hap van een schoolkrijtje en verandert in… Superjuffie! Dan kan ze vliegen en met dieren praten. Aan het begin van het boek gaan juf Josje en haar man Hakim naar het circus in de stad. Dieren in het circus zijn verboden. Een veilig uitje voor juf Josje dus! Maar dat valt tegen. Tijdens de voorstelling tuimelt een ooievaar de circustent in, door het luchtgat in de nok. ‘Help!’ Dat is het begin van een reeks dieren-red-acties rondom het circus.

Grappig aan dit achtste boek over superjuf Josje is dat meneer Snor, de schooldirecteur, ineens een ander mens lijkt. Alle andere terugkerende personages zijn precies zoals je ze kent. Zo houdt Mimoun graag spreekbeurten, en staat Hakim altijd klaar om juf Josje te helpen met praktische klussen. Maar van meneer Snor krijg je nu een heel andere kant te zien. In de vorige delen kwam hij constant onverwacht de klas van juf Josje binnenlopen om te mopperen en commentaar te leveren. Ook nu stapt hij plotseling het lokaal binnen, maar nu doet hij vreemd. Hij is afwezig en ziet eruit alsof hij gered moet worden. Kijk maar eens goed naar de pentekeningen van Annet Schaap. Keer op keer kijkt meneer Snor treurig uit zijn ogen. De moedeloosheid blijkt uit zijn afhangende schouders. Maar wat is er aan de hand? Juf Josje redt liever dieren dan mensen. En ze vindt meester Snor normaal ook nog eens knap irritant. Tóch doet ze haar best in ‘Superjuffie en het apencircus’ niet alleen dieren, maar ook de schooldirecteur te redden.

De titel van dit boek is grappig gekozen. Er treden namelijk echt geen dieren op in het circus, maar toch past de titel heel goed bij het verhaal. Ra ra, hoe kan dat? En nog een raadsel: de circusdirecteur vindt juf Josje supervervelend, maar tegelijkertijd ook supercool. Ra ra, hoe kan dát? Ga op zoek naar de antwoorden in ‘Superjuffie en het apencircus’!

Karine.

Leestip: Ben je een dierenvriend? Lees dan vooral ook alle andere Superjuffie-avonturen. En wist je al dat Annet Schaap niet alleen illustrator is, maar ook schrijfster? Probeer De boom met het oor’ eens!

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.