Superjuffie in actieJanneke Schotveld

Terug naar lijst
 

Superjuffie in actie

Titel: Superjuffie in actie
Auteur: Janneke Schotveld
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2012
ISBN: 978 90 00316786
Illustraties: Annet Schaap

Terug naar lijst

Een vliegende superjuf

Groep vijf op de basisschool van directeur Snor heeft een wel heel bijzondere juf: juf Josje. Zo op het eerste gezicht is er niets vreemds aan haar te zien: ze is klein, draagt vaak rokjes, heeft haar haren in een staart en trekt meestal hoge hakken aan. Maar als juf Josje een hap van een krijtje neemt, verandert ze in Superjuffie. Dan heeft ze een groen en roze pakje met een cape aan, kan ze vliegen en redt ze dieren in nood.

De leerlingen van groep vijf komen al snel achter juf Josjes bijzondere gave. Juf Josje hoort namelijk onder de les wel eens stemmen ‘Help!’ roepen. ‘O nee, waarom nu?’ denkt juf Josje dan, maar ze kan een dier nooit in de steek laten. Geregeld vliegt ze dus even weg om later door een open raam weer terug te komen met een kip, een cavia of een klein varkentje. De leerlingen verzinnen allerlei smoesjes om ervoor te zorgen dat directeur Snor er niet achter komt. Als hij zou weten wat juf Josje allemaal zou doen en kunnen, zou hij haar vast ontslaan.

Alsof dat nog niet spannend genoeg is, beleeft juf Josje als Superjuffie ook nog allemaal spannende avonturen. In het eerste deel, ‘Superjuffie!’, ontdekt juf Josje dat de nieuwe directrice van de stadsdierentuin boze plannen heeft. Ze wil dieren doodmaken om van hun vel bontjassen en –mantels te maken! Daarvoor heeft ze de oude, vriendelijke directeur Meneer Jan ergens opgesloten. Hem schuift ze de verdwijning van een tijger in de schoenen.

In deel twee, ‘Superjuffie komt in actie!’ heeft de burgemeester plannen om het Stadspark, waarin het huis van juf Josje staat, te vernieuwen. Hij wil een oude eik kappen en vervangen door zogenaamde ‘Nieuwe Natuur’: nepnatuur. Juf Josje ontdekt dat de nepnatuur giftig is en moet er alles aan doen om dieren te redden die van de nepnatuur hebben gegeten. Kan zij voorkomen dat de burgemeester zijn plan doorvoert?

De Superjuffieboeken zijn spannend en lezen vlot. De schrijfster, Janneke Schotveld, gebruikt veel korte zinnen, maar soms wel een paar moeilijke woorden. Die legt ze niet altijd uit. De gebeurtenissen in de verhalen zijn naast spannend ook grappig. Als directeur Snor bijvoorbeeld plotseling de klas binnenkomt nadat juf Josje een kip heeft gered en Toby enthousiast naar Bo roept: ‘Ze heeft een ei gelegd!’ zegt hij: ‘Sinds wanneer kun jij eieren leggen, Bo?’

Bij de tekst staan tekeningen van Annet Schaap. Je kent haar misschien van de ‘Hoe overleef ik?’-boeken. Die heeft Annet Schaap ook geïllustreerd. De tekeningen zijn in zwart-wit en passen goed bij het verhaal. Bijna op elke bladzijde staat wel een tekening.
Het is te hopen dat er nog een volgend deel over Superjuffie komt, want de avonturen van juf Josje zijn veel te leuk om over te lezen!

Linda.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.