Superhelp!Benny Lindelauf

Terug naar lijst
 

Superhelp!

Titel: Superhelp!
Auteur: Benny Lindelauf
Uitgeverij: Querido 2011
ISBN: 978 90 451 1232 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Immo, de bange superheld

Als je een superkind bent, kun je bijna niet wachten totdat je weet wat jouw superkracht zal zijn. Dat zijn geen simpele dingen als vliegen, overal doorheen kijken of onder een dichte deur doorkruipen: dat kan iedere held. Maar waar superkinderen echt in uitblinken, dat blijkt later pas. Tenminste, bij alle kinderen, behalve bij Immo…

Superkinderen gaan met hun ouders mee op rampenjacht. Ze kijken toe hoe vader en moeder beruchte dieven uitschakelen, grote branden blussen en overstromingen laten stoppen. Spannende tripjes, zou je denken, maar Immo blijft liever thuis. Hij heeft het niet zo op heldendaden, tot groot verdriet van zijn ouders.

Benny Lindelauf schrijft in ‘Superhelp!’ over de faalangstige Immo. Vooral zijn moeder heeft het er moeilijk mee dat Immo niet zo dapper lijkt. Bij het minste of geringste roept hij al om hulp. Of het nu gaat om het houden van een spreekbeurt of het idee dat hij straks voor een groot publiek misdaden moet oplossen: het eerste wat Immo denkt is: ‘Help!’. Zijn moeder schakelt zelfs Professor Quadvalerius in. Die is zó slim dat zijn zeven hersenhelften niet met elkaar verbonden mogen zijn omdat zijn brein anders ontploft. De professor is er nogal sterk van overtuigd dat superhelden beter zijn dan mensen. Zo schrijft hij in zijn boek:

‘Gewone mensen heten niet voor niets gewone mensen. Ze zijn in elk opzicht gewoon: gewoon hulpeloos, gewoon weerloos en, laten we er geen doekjes om winden, gewoon dom. Grijze, onbeduidende muisjes zijn het, met grijze, onbeduidende leventjes. Daarom zijn er Superhelden. Om goed te maken wat gewone mensen fout doen. Het is beter om niets, maar dan ook niets aan hen over te laten.’

Maar ook de professor kan Immo niet helpen. Op een dag komt de verlegen, onzekere Immo de stoere Tink tegen. Ze is geen superheld, maar lijkt wel superkrachten te hebben. Zomaar, van zichzelf. Samen vormen ze een ijzersterk team en dat is wel nodig ook! Hun invaljuf Honey Suikerstof is niet zo zoetsappig als ze lijkt en heeft duistere plannen met de kinderen. Maar hoe komt het toch dat geen enkele volwassene ingrijpt en alleen maar wat glazig voor zich uit zit te staren als Honey Suikerstof langs is geweest?

Benny Lindelauf heeft veel grappige vondsten in zijn boek gestopt. Heb je bijvoorbeeld ooit gehoord van een directeur van een basisschool die bang is voor kinderen? Of van de Bond van Megabezorgde Ouders? Ook leer je nieuwe woorden om anderen te plagen. Zo noemt Tink Immo regelmatig een ‘kokosmakroon’.

Kokosmakroon of niet: Immo en Tink moeten hun krachten bundelen om hun stad van de ondergang te redden. Want Honey Suikerstof is niet alleen een gevaar voor kinderen, maar blijkt ook alle superhelden uitgeschakeld te hebben… Help!

Juulke.


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.