SuperheldjesLoes Riphagen

Terug naar lijst
 

Superheldjes

Titel: Superheldjes
Auteur: Loes Riphagen
Uitgeverij: Uitgeverij De Fontein, 2011
ISBN: 978 90 261 32 483
Illustraties: Loes Riphagen

Terug naar lijst

Kleine, groene wonderdoeners

Baal je er wel eens van als je te laat komt? Of in de hondenpoep trapt? Als je ‘Superheldjes’ leest, dan weet je eindelijk waarom dat gebeurt!

Superheldjes zijn bijzondere wezentjes die kleine ongelukjes veroorzaken. Zo zorgen zij ervoor dat de brug open staat en je te laat op school komt. Of ze vermommen zich als wesp en steken je. Waarom? De belangrijkste reden is dat ze dat doen om grotere ongelukken te voorkomen. Stel je maar eens een man voor die met een losse schoenveter en zijn armen vol spullen boven aan de trap staat. Opeens voelt hij een scherpe prik in zijn arm. Van schrik laat de man alle spullen vallen! Alles is kapot! Maar als hij niet was gestoken, had hij waarschijnlijk met een gebroken rug onder aan de trap gelegen...

Superheldjes doen nog meer dan grote ongelukken voorkomen. Soms zorgen hun kleine ongelukjes ervoor dat je juist iets leuks meemaakt, iets dat anders aan je neus voorbij was gegaan.

De hoofdpersoon in ‘Superheldjes’ heet Zirkonium, maar zijn vrienden en familie noemen hem Zirk. Loes Riphagen vertelt niet alleen hoe Zirk eruit ziet, ze laat het ook zien. Zirk heeft een ‘lange en buigbare neus, om makkelijk in andermans zaken te steken’ en een ‘snelheidsbrilletje voor als hij harder vliegt dan 11 km per uur, anders krijgt hij droge ogen en kan hij een tijdje niet scherp zien.’ Op de grappige en kleurrijke illustratie zie je Zirk, met een lange kronkelneus en zijn vliegbrilletje.

Loes Riphagen heeft alles zo getekend, dat het lijkt of het beweegt. Ze heeft het ook heel precies getekend, zodat je goed kunt zien hoe Zirk eruit ziet als hij zwemt of vliegt. Of hoeveel camouflageshirts hij bij zich heeft in een rugzakje (26!) en waar Zirk zich allemaal in kan vermommen: in een wolk, een ster, een wesp en nog veel meer. Ook leer je precies wat superheldjes nodig hebben: wat ze eten (ballonnen, of in geval van nood een hapje doperwt) en hoe je ze kunt herkennen.

Superheldjes’ heeft niet echt een doorlopend verhaal: het lijkt meer op een encyclopedie van Zirk en zijn soortgenoten. Zo zijn er uitlegplaten en zoekplaten. Er zijn bladzijden waar je op de ene kant ziet wat er gebeurt door het ingrijpen van een superheldje en op de andere bladzijde wat voor rampen er hadden kúnnen gebeuren. Sommige pagina’s zijn heel druk waardoor je maar blijft kijken en zoeken naar iets wat je niet eerder zag.

Superheldjes’ is een vrolijk, grappig en leuk getekend kijkboek waar je niet snel genoeg van krijgt. Ook kun je er eindeloos over doorfantaseren, als je weer eens te laat bent, of in de hondenpoep hebt getrapt.

Carlijn.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.