Superdetective BlomkwistAstrid Lindgren

Terug naar lijst
 

Superdetective Blomkwist

Titel: Superdetective Blomkwist
Auteur: Astrid Lindgren
Uitgeverij: Ploegsma, 2000
ISBN: 978 90 216 7560 2
Illustraties: Harmen van Straaten

Terug naar lijst

Een superdetective op blote voeten

‘Oom Einar weet misschien nog niet dat Kalle detective is?’ Anders vertelde dit op een toon die niet helemaal serieus klonk.
‘Wat zeg je me daar, nee, dat wist ik niet,’ zei oom Einar.
‘Ja hoor, en een detective die heel wat in zijn mars heeft!’ (…)
Kalle kookte van binnen. Niemand zag hem voor vol aan.


Die arme Kalle. En toch weet hij zeker dat hij later een vooraanstaand detective wordt. Superdetective Blomkwist zal zelfs Sherlock Holmes overtreffen! Maar in het slaperige Zweedse stadje waar hij woont, gebeurt nooit iets bijzonders. De hele zomer lang kan Kalle gewoon de aardbeien water geven en met zijn vrienden Anders en Eva-Lotta optrekken, zonder dat er ook maar één misdadiger zijn pad kruist.

Als de oom van Eva-Lotta komt logeren, is Kalle de koning te rijk. Eindelijk een onbekende in de stad die hij naar hartenlust kan schaduwen! Oom Einar is een rare vent, die zich buitengewoon verdacht gedraagt. Waarom loopt hij met een loper op zak? Waarom is hij zo rusteloos als een slang in een mierenhoop? Wie zijn die twee vreemde kerels die ineens opduiken? Waarom slaapt oom Einar met een revolver onder zijn hoofdkussen? Kalle heeft genoeg redenen om oom Einar hevig te wantrouwen! Maar het duurt wel een hele tijd voor hij Eva-Lotta en Anders ervan kan overtuigen dat Superdetective Blomkwist een gevaarlijke misdadigersbende op het spoor is.

In ‘Superdetective Blomkwist’ neemt Astrid Lindgren je mee naar Zuiderberg, een dromerig stadje waar je na één hoofdstuk lezen al dolgraag je vakantie wil doorbrengen, samen met Kalle, Anders en Eva-Lotta. Wat moet het leuk zijn om op je blote voeten door de hobbelige straatjes te rennen, op onderzoek uit te gaan in de ruïne van het kasteel of een Rozenoorlog uit te vechten met Sixten, Benka en Jonte! Woonde je ook maar in Zuid-Zweden…

In 1946 bedacht een uitgeverij in Stockholm een prijsvraag: wie schrijft het beste detectiveverhaal voor kinderen? Astrid Lindgren won met ‘Superdetective Blomkwist’ een gedeelde eerste prijs. Het boek is dus al meer dan zeventig jaar oud! Hoewel Kalle geen smartphone heeft en er nergens sprake is van bijvoorbeeld internet, doet het verhaal helemaal niet ouderwets aan. Het is juist ontzettend spannend om te lezen op welke slimme manier Kalle probeert oom Einar te ontmaskeren. Daarnaast doet het boek je verlangen naar de zomervakantie, naar lange lichte dagen en naar het beleven van net zulke avonturen als die van Kalle en zijn vrienden.

Hoe het verder gaat met Kalle kun je lezen in ‘Superdetective Blomkwist leeft gevaarlijk’ en ‘Hier spreekt superdetective Blomkwist’. Beide boeken zijn helaas niet meer in de boekwinkel te koop, maar met wat geluk vind je ze nog in de bibliotheek. Veel plezier!

Lidewij.

Heb je zin in nog een detectiveachtig boek? Lees dan de recensie van De geheime missie van het Benedict Genootschap van Trent Stewart.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.