SUPER UILSean Taylor

Terug naar lijst
 

SUPER UIL

Titel: SUPER UIL
Auteur: Sean Taylor
Uitgeverij: Lemniscaat, 2014
ISBN: 978 90 4770 029 6
Illustraties: Jean Julien

Terug naar lijst

Ik ben een meester in vermomming, spreek me niet tegen!

Als je een dier zou moeten kiezen die superkrachten heeft en misschien wel een superheld zou kunnen zijn, welk dier zou je dan noemen? Een sterke leeuw, een sluwe vos of een superhelden-hond? Schrijver Sean Taylor heeft een superheld bedacht die een stuk minder voor de hand ligt: SUPER UIL.

Kijk uit! Ruim baan!
Ik ben SUPER UIL.

Ik heb honger.
En ik kom eraan!

En met die eerste regels tekst wordt het ook al snel duidelijk dat SUPER UIL geen ‘gewone’ superheld is. SUPER UIL gebruikt zijn talenten namelijk niet om anderen te helpen, maar om zijn maag te vullen! SUPER UIL vindt zichzelf een meester in vermommen en voor elk hapje dat hij ziet verzint hij een passende ‘outfit’. Hij vermomt zich als wortel om een konijn te vangen, transformeert zichzelf in een vogelbadje om een duif in de val te lokken en heeft zelfs iets bedacht om een lammetje voor de gek te houden.

Ik heb een SUPER scherp verstand,
ben snel – en knap – en bijdehand.
Ik doe wat alleen een SUPER UIL kan.
Ik vermom me slim en dan…

Maar hoe goed SUPER UIL ook zijn best doet, gek genoeg trappen zijn slachtoffers er niet in. Het konijn zoeft weg, de vogel is gevlogen voordat SUPER UIL zijn snavel kon openen en ook het lammetje vertrouwt het niet.
Maar SUPER UIL geeft niet zomaar op. Hij ziet al snel weer een kans:

Kijk daar…
een dampende, smeltende, pepperoni pizza!
Mijn ogen beginnen te glimmen als vissen.
Dat hapje ga ik toch zeker niet missen?

Wat denk je? Zal SUPER UIL dit hapje wel te slim af zijn?

Met ‘SUPER UIL’ heeft Sean Taylor een heel grappige superheld verzonnen. Want hoezeer SUPER UIL ook zijn best doet, als (voor)lezer heb je al snel door dat deze superheld nog wel wat te leren heeft. Maar wat er ook gebeurt, SUPER UIL geeft niet op. Met de woorden ‘Mislukt. Maakt niet uit…’ zet SUPER UIL zich snel over zijn teleurstelling heen en gaat hij vol goede moed en zelfvertrouwen door met zijn jacht op lekkere hapjes. En juist die eigenschappen maken hem zo leuk!

 ‘SUPER UIL’ bevat maar heel weinig tekst en daardoor is het knap dat de vertaling zo lekker ‘bekt’. De tekst heeft een fijn ritme en de rijm voelt niet ‘gemaakt’ aan. En vooral de herhaling ‘Ik ben SUPER UIL. IK heb honger. Kijk maar uit…’ blijft lekker in je hoofd zitten.
De grote kleurvlakken en dikke zwarte lijnen maken dat de illustraties van Jean Julien simpel, duidelijk en vooral stoer zijn. De zwarte achtergrond bij het verhaal, uilen zijn ten slotte nachtdieren, maakt het extra spannend. Een stoer prentenboek met een knipoog!

Mirjam.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.