Super Jan en het griezelkasteelHarmen van Straaten

Terug naar lijst
 

Super Jan en het griezelkasteel

Titel: Super Jan en het griezelkasteel
Auteur: Harmen van Straaten
Uitgeverij: Pimento, 2010
ISBN: 978 90 499 2400 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Schurken opgepast!

Ken je het verhaal van Superman? Hij werd geboren op een andere planeet. Toen hij een baby was, stuurden zijn ouders hem in een raket naar de aarde zodat hij veilig zou zijn. Hij werd geadopteerd door normale mensen. Maar hij was niet zoals andere kinderen: hij kon vliegen en was heel sterk. Harmen van Straaten schreef twee boeken over Super Jan: een jongen die helemaal gek is op Superman en maar één wens heeft: net zo sterk en dapper zijn als Superman.

In ‘Super Jan’ wil Jan op Superman lijken, maar hij is juist vaak bang. Vooral voor Bartolomeus Lont, de grootste pestkop van de school. De avond voor zijn achtste verjaardag doet Jan een wens: hij wil ook dapper en sterk zijn, net zoals zijn grote held. Als Jan de volgende dag de kaarsjes uitblaast op de taart, blaast hij alles in de kamer omver. Jan schrikt zich rot… zou zijn wens uitgekomen zijn? Wanneer Bartolomeus en zijn vrienden hem weer pesten, probeert Jan hen omver te blazen. Maar dit lukt niet. Jan merkt dat hij alleen zo sterk en dapper als Superman kan zijn als er iemand in nood is.

‘Help!’ klinken twee kinderstemmen.
Jan herkent de twee stemmen uit duizenden.
Het zijn Gluiperige Gerrit en Lelijke Lucie.
Het lijkt wel of zijn oren beter horen dan ooit.
Hij moet ze gaan helpen, ook al verdienen ze het eigenlijk niet.
Jan voelt dat de superkracht weer terugkomt.
‘Hier is Super Jan weer,’ zingt hij zachtjes.
‘Super Jan is voor niets en niemand bang.’

'Super Jan en het griezelkasteel’ begint in de vakantie. Iedereen gaat weg, behalve Jan en zijn ouders. Het dak van het huis moet gerepareerd worden, dus blijven ze thuis. Jan bereidt zich voor op een paar saaie weken. Hij zal zijn superkrachten vast niet nodig hebben als iedereen weg is. En dan komen de buren, de Stromboli’s, met een fantastisch bericht. Ze gaan naar een kasteel en Jan mag mee! Maar alles loopt anders dan verwacht. De butler en de huishoudster van het kasteel gedragen zich erg vreemd. En ’s nachts spookt het. Super Jan zal weer in actie moeten komen…

De schrijver heeft ook de tekeningen in de boeken gemaakt. Dat is niet alleen leuk, maar ook superhandig. In het verhaal staan best veel namen, waardoor je wel eens in de war raakt. Harmen van Straaten heeft voor in de boeken alle personages getekend en hun namen erbij gezet. Als je even niet meer weet over wie het gaat, kun je terug bladeren naar dit overzicht!

De verhalen over Super Jan zijn spannend, én erg grappig. Als je wel van een beetje actie houdt, dan zijn deze twee boeken echt iets voor jou! Laten we hopen dat Harmen van Straaten snel nog een avontuur schrijft over Super Jan!

Mirjam.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.