SuikerspinDerk Visser

Terug naar lijst
 

Suikerspin

Titel: Suikerspin
Auteur: Derk Visser
Uitgeverij: Gottmer, 2015
ISBN: 978 90 257 6120 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Cavia’s in schoenendozen

Ezra, Ezra’s zusje Zoë en haar ouders wonen in een achterstandswijk. Ezra’s vader is soldaat en wordt uitgezonden om mee te vechten in een oorlog. In eerste instantie vindt Ezra dit eigenlijk wel prima. Haar vader zou extra veel geld gaan verdienen in de oorlog en als hij terugkwam, zouden ze met zijn allen in een mooi huis met een tuin gaan wonen. Het loopt helaas anders dan Ezra had gedacht. Haar vader is namelijk ziek. Hij is niet lichamelijk gewond, hij heeft al zijn lichaamsdelen nog en is verder gezond, maar Ezra’s vader is ziek in zijn hoofd:

Papa kwam als held uit de oorlog en bleef dat tot oud en nieuw. […] Papa was opeens geen held meer, hij was een beetje gek geworden. De oorlog was terug. Maar nu in zijn hoofd.

Ezra heeft het niet makkelijk. Haar vader is sinds de oorlog erg onvoorspelbaar. De ene dag komt hij met cadeaus, zoals een cavia in een schoenendoos, en de andere dag is hij heel chagrijnig en gooit hij met alles wat los en vast zit.

[…] in de keuken is het een puinzooi. Er lijkt een bom ontploft. Kapotte borden, bestek en gebroken glazen liggen over de grond verspreid, en overal aardappels. Weer een ruzie. Weer zo’n rotruzie.

Ezra wordt daar zelf ook opstandig van. Ze heeft geen vriendinnetjes en is daarom aangewezen op haar jonge zusje Zoë, die ze vaak kinderachtig vindt. Ook haar moeder heeft het er moeilijk mee. Zij en Ezra’s vader hebben steeds vaker ruzie. En als je denkt dat het allemaal niet erger kan, wordt ze ook nog eens gechanteerd door een meisje uit de straat. Om dit allemaal te verwerken moet Ezra naar een speciale psycholoog voor kinderen van soldaten. Hier moet ze kleien en tekenen om haar verdriet te uiten, maar daar heeft Ezra helemaal geen zin in. Zal het allemaal goed komen tussen Ezra’s vader en moeder en wordt Ezra ooit weer helemaal gelukkig?

‘Suikerspin’ van Derk Visser gaat over een onderwerp dat vaak onbesproken blijft: de gevolgen van het vechten in een oorlog. Waar Ezra’s vader last van heeft, wordt ook wel ptss (posttraumatische stressstoornis) genoemd en komt vaak voor bij soldaten die net terugkomen uit een oorlog. Derk Visser vertelt wat deze ziekte voor effect heeft op kinderen. Hij benadrukt hoe belangrijk liefde en steun voor zo iemand kan zijn. Ook schetst hij een beeld van het wonen in een achterstandswijk. Toch is het niet alleen maar serieus, het boek zit vol humor. De manier waarop Ezra tegen de situatie aankijkt, is soms erg droog en grappig. Ben jij nieuwsgierig hoe het is om een soldaat als vader of moeder te hebben? Dan is ‘Suikerspin’ zeker een aanrader!

Eva.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.