Straks zuig je de sterren opDiverse auteurs

Terug naar lijst
 

Straks zuig je de sterren op

Titel: Straks zuig je de sterren op
Auteur: Diverse auteurs
Uitgeverij: DiVers, 2004
ISBN: 978 90 766 3333 6
Illustraties: Saskia Vanderheyden

Terug naar lijst

De Gouden Flits 2004

'Als mensen dood gaan
is het zielig.
Als ik dood ga, is het nog erger.'

Dat is het gedicht ‘Dood’ van Dennis, 7 jaar oud. Het staat in de mooi vormgegeven dichtbundel ‘Straks zuig je de sterren op’, de vijfde Gouden Flits-bundel. Deze verzameling van 54 gedichten van kinderen en jongeren uit Nederland en België is het resultaat van dichtwedstrijden van drie deelnemende stichtingen op het gebied van jeugdpoëzie. Een jury van dichters en poëziespecialisten kent elk jaar één Gouden, één Zilveren en één Bronzen Flits toe aan de mooiste gedichten in twee leeftijdscategorieën: tot 12 jaar en 13 tot 20 jaar.

Een gedicht schrijven is niet makkelijk. Heb je het wel eens geprobeerd? Het lijkt wel een beetje op toveren met woorden. Dat kunnen de kinderen die de gedichten hebben geschreven in ‘Straks zuig je de sterren op’ heel goed. Met hun gedichten toveren zij allerlei heel herkenbare beelden, herinneringen en gevoelens bij je tevoorschijn. Soms verdrietige, maar ook mooie of grappige. Bij de jongere kinderen gaan veel gedichten over papa’s en mama’s. Renaat, 10 jaar, schreef bijvoorbeeld het volgende gedicht waarmee ze een Gouden Flits won:

'ik noem je
zingende opruim-ster
een lieve weerwolf
in de stille nacht
ik voel je
zachter dan
het zachtste washandje

ik noem je
strelende zonnecrème
in mijn nek

geen andere mama
dan jij!'

Andere onderwerpen, waar de kinderen over dichten, zijn bijvoorbeeld: kromme bananenschoenen; het dansen van de tango; een opa die gaat trouwen; scheldwoorden op school; giechelend gras of getallen die tennis spelen in je hoofd.

De gedichten staan op volgorde van leeftijd. Naarmate de kinderen ouder worden, merk je dat de gedichten vaak serieuzer worden en gaan over grote dingen als liefde, ziekte, verdriet, verlies en kwetsbaarheid.

Het gedicht van Stefanie, 19 jaar, gaat over iets dat we allemaal wel eens hebben meegemaakt: die ongemakkelijke stilte die valt als het tijdens het avondeten aan tafel niet gezellig is.

'Stemloos schrapend
krassen vorken
lucht tussen ons
en lepels
roeren ademloos
waar messen
voorzichtig
stilte
aansneden.

Gelukkig
veegt eetlust
de laatste kruimels zwijgen
van tafel.'

Het is jammer dat de inleiding van jurylid Francis Verdoodt niet voor jongere kinderen geschreven is. Maar de gedichten zijn stuk voor stuk verrassend, ontroerend of grappig en leuk om te lezen voor jong en oud. En zeker ook inspirerend voor wie het zelf eens wil proberen. Had jij bijvoorbeeld gedacht dat er poëzie zit in een kwal in zee of een regendruppeltje dat neervalt op een kaalkop?

Informatie over de dichtwedstrijden kun je vinden op de volgende websites:

Stichting Kinderen en Poëzie: www.skep.nl
Stichting Doe Maar Dicht Maar: www.doemaardichtmaar.nl
Jeugd en Poëzie (Vlaanderen): www.jeugdenpoezie.be

Aukje.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.