Stille getuigeEva Burgers

Terug naar lijst
 

Stille getuige

Titel: Stille getuige
Auteur: Eva Burgers
Uitgeverij: Kluitman, 2014
ISBN: 978 90 206 0951 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Ik weet je te vinden, trut!

Ik zag de spartelende benen van Diane, die daar net nog rustig had gelopen. Twee jongens duwden haar het busje in. Een andere jongen keek mijn kant op.

Nikki is onderweg naar huis na een schoolfeest als ze ziet hoe haar klasgenootje Diane een busje in wordt gesleurd. Ze verschuilt zich in een struik en rent daarna met een piepende ademhaling naar huis. Het busje heeft ze goed gezien: ‘Op de achterruit van het busje zag ik een ronde, gele sticker met zwarte letters.’ Diane wordt teruggevonden aan de rand van het bos. Vermoord.

Nikki’s beste vriendin Sara wordt verliefd op Martin, een jongen die geen beste reputatie heeft. Als Nikki haar vriendin een paar dagen later uitzwaait wanneer die bij Martin instapt voor een date, herkent ze het busje:

Terwijl Martin gas gaf en langzaam het parkeervak uit draaide, zag ik nog net de ronde sticker op de achterkant van het busje. Ik slikte. Even werd het zwart voor mijn ogen. […] De combinatie van de witte bus en de ronde sticker veroorzaakte bijna een ontploffing in mijn lichaam. Alles in mijn lijf stond op scherp.

Sindsdien krijgt Nikki dreigberichtjes:

‘Ik weet je te vinden, trut!’

Nikki is bang. Ze gaat wel naar de politie, maar durft niet alles te vertellen, uit angst voor de gevolgen.  De vriendschap met Sara staat behoorlijk onder druk doordat zij een relatie met Martin krijgt. Ook tussen Nikki en haar vriendje Tim loopt het niet soepel, zeker niet als hij zich aansluit bij Martins vriendengroep. Zonder haar vriendje en beste vriendin naast zich, staat ze er ineens alleen voor.

Gelukkig vindt ze steun bij Vincent. Ze twijfelt of ze hem kan vertrouwen, want ook hij is bevriend met Martin. Maar hij is de enige die ze heeft. Samen gaan ze op onderzoek uit.

‘Stille getuige’ wekt de indruk voorspelbaar te zijn. Dat maakt het verhaal iets minder spannend, maar toch blijf je jezelf vragen stellen. Durft Nikki eerlijk te zijn tegen de politie? Wordt Martin gepakt? Of zit het verhaal toch ingewikkelder in elkaar dan het lijkt?

Met 173 pagina’s is ‘Stille getuige’ een dun en eenvoudig leesbaar boek, zonder moeilijke taal. Het is geschreven vanuit twee verschillende ik-personen: de ‘speurneuzen’ Nikki en Vincent. De angst en onzekerheid van Nikki zijn goed te begrijpen. Ze wordt steeds eenzamer. Leuk om te weten is dat schrijfster Eva Burgers zelf rechercheur is geweest. Dat maakt de fragmenten over het politieonderzoek extra betrouwbaar, hoewel de nadruk in ‘Stille getuige’ niet op het politiewerk ligt.

De grootste vraag die je tijdens het lezen bezighoudt: trekt de stille getuige haar mond open? Wat zou je zelf doen?

Karine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.