SterrenstofKrystal Sutherland

Terug naar lijst
 

Sterrenstof

Titel: Sterrenstof
Auteur: Krystal Sutherland
Uitgeverij: Young & Awesome, 2016
ISBN: 978 90 258 7065 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Alsof ik met goudlak gerepareerd ben

Negen van de tien keer loopt in boeken alles perfect af. Bijvoorbeeld: een jongen ontmoet een meisje, ze vinden elkaar leuk, gaan daten en doen allerlei leuke en interessante dingen samen, worden vervolgens smoorverliefd, maken daarna iets lastigs mee waardoor ze elkaar even niet meer zo leuk vinden, maken het weer goed en leven lang en gelukkig.

Als je dacht dat dat in ‘Sterrenstof’ ook het geval was, dan heb je het mis.

Henry is zeventien en nog nooit verliefd geweest. Dan ontmoet hij Grace – een mysterieus meisje dat haar haren niet kamt, jongenskleding draagt, met een wandelstok loopt en de positie van co-hoofdredacteur van de schoolkrant (iets waar Henry al jaren van droomt) afwijst. Grace is niet het stereotype aantrekkelijke meisje. Ze is trouwens ook lang niet altijd lief en begripvol en vaak erg met zichzelf bezig. Toch wordt Henry hopeloos verliefd op haar. Maar wat voor geheim draagt Grace met zich mee?

Tijdens een sprookjesachtige avond weet Henry Grace over te halen om toch samen met hem de redactie van de schoolkrant te gaan doen. Door hun filosofische gesprekken doen de personages wat denken aan die van John Green: Henry en Grace zijn intelligent en denken veel na over de wereld om hen heen.

‘Het heelal is het beste medicijn tegen verdriet.’
‘Je nietig voelen lijkt me juist nou geen goed medicijn als je ongelukkig bent.’
‘Jawel, hoor. Als ik naar de nachtelijke hemel kijk, besef ik weer dat ik slechts besta uit de as van dode sterren. Een mens is een verzameling atomen die zich voor korte tijd ordenen en dan weer uiteenvallen. Dat vind ik een troostrijke gedachte. Ik ben maar een onderdeeltje.’


Gelukkig zit er ook veel (véél!) luchtige en sarcastische humor in ‘Sterrenstof’. Zo zorgen Henry’s geweldige beste vrienden Murray en Lola – de vriendschap tussen dat trio is er een om nooit meer te vergeten – ervoor dat je hardop moet lachen en ook de vele verwijzingen naar literatuur en jongerencultuur zorgen ervoor dat ‘Sterrenstof’ ondanks complexe thema’s als rouw, (liefdes)verdriet en identiteit nooit zwartgallig wordt: ‘Dus Harry Potter is een breekpunt?’ ‘Er komt een moment dat je moet kiezen tussen de juiste en de gemakkelijkste weg, Grace. En Harry Potter lezen is de juiste weg.’

Krystal Sutherland heeft een boek geschreven dat blijft na sidderen in je hoofd. Ze laat zien dat iemand jou op een heel andere manier kan zien dan jij jezelf ziet, en vice versa. Het gaat over hoe je soms een hoofdrol, en soms een bijrol speelt in iemands leven. Over voor jezelf kiezen – over jezelf het allerbeste gunnen. Dat geldt zowel voor Henry als voor Grace. Sutherland bewijst dat niet alleen de verhalen die eindigen met ‘voor altijd en eeuwig’ ertoe doen. Juist ook die verhalen over wat er in de tussentijd gebeurt, zijn het waard om – voor altijd en eeuwig – met je mee te dragen.

Lizan.

Leestip: Genoten van ‘Sterrenstof’? Lees dan ook Liefdesbrieven aan de sterren van Ava Dellaira.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.