Sterkarm!Susan Price

Terug naar lijst
 

Sterkarm!

Titel: Sterkarm!
Auteur: Susan Price
Uitgeverij: Gottmer, 2001
ISBN: 978 90 257 3364 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Oorlog tussen de 16e en de 21e eeuw

Het blijft tot de verbeelding spreken: reizen door de tijd. Hoe zou het zijn om eens een weekje in de middeleeuwen te leven? En zou het niet geweldig zijn om van een VOC-schip naar een badhuis in het oude Rome te kunnen flitsen? Voor schrijvers is deze droom een dankbaar thema. Een klassieker als 'Kruistocht in spijkerbroek' van Thea Beckman is door iedereen stukgelezen maar ook recentere boeken als 'Waar was je, Robbert?' van Hans Magnus Enzensberger vinden gretig aftrek. Uitgeverij Gottmer voegde aan de 'tijdreisboeken' de opvallende jeugdroman 'Sterkarm!' toe.

De Sterkarms leven in de 16e eeuw op de Schotse Hooglanden. Vanuit de 21e eeuw zijn zij te bereiken doordat het de wetenschap gelukt is een tijdtunnel te bouwen. Het is de bedoeling om de 16e eeuw als vakantiebestemming aan te gaan bieden aan rijke vakantiegangers. Om dit te kunnen bereiken moet de plaatselijke bevolking in de 16e eeuw gunstig gestemd worden, zodat mensen er veilig op vakantie kunnen gaan. De mensen uit de 21e eeuw noemen zichzelf daarom elfen; ze vertellen niet dat ze uit de toekomst komen.

Andrea Mitchell komt uit de moderne tijd, en is bij de Sterkarms te gast om aan de wetenschappers verslag te doen over het dagelijks leven van de lokale bevolking. Ze is al aardig ingeburgerd en heeft het erg naar haar zin. Maar dan wordt Andrea verliefd op Per, de zoon van het stamhoofd.

De problemen beginnen pas goed als Per ernstig gewond raakt bij een gevecht met een andere stam. Andrea besluit om Per mee te nemen naar de 21e eeuw om te voorkomen dat hij sterft. Per schrikt echter zo van wat hij allemaal in de 21e eeuw op de beeldbuis ziet dat hij zo snel mogelijk terug wil en de tijdtunnel wil sluiten. Op de beeldbuis heeft hij gezien hoe mensen oorlog voeren en hierbij zelfs vrouwen en kinderen vermoorden en op een grote hoop gooien.

Terug bij de andere Sterkarms weet hij zijn volk ervan te overtuigen dat de elfen slecht zijn en dat ze niet toegelaten moeten worden in hun wereld. Het komt tot een bloedige confrontatie tussen de twee werelden. Andrea komt voor een moeilijke keuze te staan. Moet ze voor haar grote liefde en het harde leven in de 16e eeuw kiezen of keert ze terug naar haar veilige bestaan in de 21e eeuw?

'Sterkarm!' is een ontzettend spannend boek! De constante dreiging van een botsing tussen twee stammen, en later zelfs tussen twee werelden, houdt je op het puntje van je stoel. De gevechten worden tot in detail beschreven. Er komt regelmatig een afgehakt hoofd voorbij. Het boek is dus niet geschikt voor mensen die niet tegen bloed kunnen! Meeslepend van begin tot eind.

Geri.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.