Stenen en sterren in PalestinaRanda Ghazy

Terug naar lijst
 

Stenen en sterren in Palestina

Titel: Stenen en sterren in Palestina
Auteur: Randa Ghazy
Uitgeverij: Zanzibar, 2003
ISBN: 978 90 766 9115 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Vechten voor vrede

Waar denk je aan als je 'Israël' hoort? Grote kans dat er meteen beelden van oorlog en ellende bij je opkomen. Militairen op straat tussen kapotgeschoten huizen. Mensen, vaak kinderen nog, die stenen naar ze gooien en geweerschoten als antwoord krijgen. Rennende mensen met angst in hun ogen. Bebloede lichamen. Aanslagen die gepleegd worden waarbij onschuldige burgers omkomen. In het boek 'Stenen en sterren in Palestina' neemt schrijfster Randa Ghazy de lezer mee naar het verhaal áchter deze journaalbeelden. Ze laat op indringende wijze zien hoe Palestijnse jongeren het dagelijkse leven in een oorlogsgebied ervaren.

Al vele jaren strijden Israëliërs en Palestijnen tegen elkaar. De bevolkingsgroepen vinden allebei dat ze recht hebben op stukken land waar de ander woont. Kinderen in deze gebieden groeien op met geweld en haat. Zo ook de jongeren in dit boek. Allemaal kennen ze een verleden vol verdriet om verloren familieleden en vrienden. Door omstandigheden ontmoeten ze elkaar. In het huis dat ze delen, proberen ze zo normaal mogelijk te leven. Ze worden steeds hechtere vrienden. Maar de oorlog blijft altijd aanwezig, net als de angst. Hoe anders zou hun leven eruit zien wanneer er vrede zou zijn?

Ondanks dat de schrijfster pas 15 jaar was toen ze dit boek schreef, en nog nooit in Israël is geweest, weet ze de situatie geloofwaardig te beschrijven. Ze doet dit in een bijzondere stijl; zonder punten en met veel dialogen. Het boek leest af en toe net als een gedicht. Ook herhaalt de schrijfster stukjes van zinnen waar ze de nadruk op wil leggen. Soms is dat vervelend, want de woorden zelf maken vaak al genoeg indruk.

Schrijfster Ghazy blijft dicht bij de werkelijkheid, die voor de jongeren allesbehalve rooskleurig is. Aanslagen en schietpartijen komen bijna dagelijks voor. Ze zien vrienden en familieleden sterven, gek worden of vluchten. Het maakt hun haat tegenover de Israëliërs begrijpelijker, maar soms is het moeilijk om sympathie op te brengen voor de hoofdpersonen. Eigenlijk zou je willen dat ze geweld niet als enig middel zien om vrede te bereiken. Je ziet alleen hún kant van het verhaal, waarin elke Israëliër een vijand is. Door de manier van vertellen ga je haast geloven dat geweld inderdaad de enige manier is om de problemen van de jongeren op te lossen.

'Stenen en sterren in Palestina' maakt dat je anders gaat kijken naar nieuws over Israël. Het zijn niet langer alleen stenengooiers of slachtoffers die je ziet, maar mensen met een verhaal. Een verhaal vol wanhoop en verdriet, waarvan een goede afloop onzeker is. Net als voor de jongeren in Ghazy's boek. 

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.