Steffie en de mislukte inbrekersJacques Vriens

Terug naar lijst
 

Steffie en de mislukte inbrekers

Titel: Steffie en de mislukte inbrekers
Auteur: Jacques Vriens
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2013
ISBN: 978 90 00 32355 5
Illustraties: Annet Schaap

Terug naar lijst

Verdwenen koekjes en een opa die koekoek is

Steffie woont samen met haar moeder en haar hond Kobus aan het Kattenpleintje. Eigenlijk heet het pleintje ‘Het Burgemeester B.H. Janssen van Kattenpleintje’, maar alleen die stomme en deftige overburen, meneer en mevrouw Stekeltee, noemen het zo.

Verder is het heel gezellig op het Kattenpleintje. Steffie heeft veel lol met haar vrienden, zoals de zoon van de supermarkthouder, Sjoerd, die graag veel moeilijke woorden gebruikt en voor detective speelt. Haar beste vriendin is Mei-Lan. Haar (Chinese) ouders zijn de baas van de snackbar op het Kattenpleintje, genaamd ‘De Belg’. Het enige wat Steffie jammer vindt, is dat haar vader Frank van haar moeder Hanna niet meer op het pleintje mag komen, sinds zij gescheiden zijn. Gelukkig gaat Steffie nog om de twee weken een weekend naar haar rommelige vader.

Dan gebeurt er plotseling iets raars op het Kattenpleintje: er wordt ingebroken in de supermarkt van Sjoerds ouders! Dit wordt door de kinderen van het Kattenpleintje tot op de bodem uitgezocht:

‘Informatie over de diefstal in supermarkt Neervens,’ begint Sjoerd voor te lezen, ‘gelegen aan het Burgemeester B.H. Janssen van Kattenplein nummer 14.’
‘Dat klinkt net echt!’ gilt Féline.
‘Het is echt,’ antwoordt Sjoerd boos en gaat verder zijn verhaal. ‘Toen de heer Jan Neervens vanmorgen beneden kwam, stond de achterdeur van de winkel open. Nader onderzoek wijst uit dat de dieven op deze wijze zijn binnengedrongen.’
‘Ja,’ zegt Max lachend, ‘dat kan zelfs Kobus verzinnen!’
‘Er zijn twee pakjes sigaretten ontvreemd,’ gaat Sjoerd verder, ‘een pak krokante koekjes…’
‘Woef,’ blaft Kobus, ‘woef, woef, woef!’

Maar de verdwenen koekjes en de andere gestolen spullen zijn niet het enige probleem van Steffie en haar vrienden. Opa Deutz, de oudere meneer die op het Kattenpleintje woont, raakt een beetje ‘koekoek’. Hij doet af en toe wat onhandige dingen, zoals het gasfornuis aan laten staan als hij gaat slapen. De dochter van opa Deutz wilt dat hij naar een verzorgingshuis gaat. Op een stoere en humoristische manier doen Steffie en de andere kinderen er alles aan om opa Deutz op het Kattenpleintje te laten blijven. Helaas komen ze hierbij flink wat hindernissen tegen!

‘Steffie en de mislukte inbrekers’ is een hartstikke leuk boek, vol humor. Ook gaat het boek zeker geen moeilijke onderwerpen uit de weg, zoals een scheiding, eenzaamheid en dementie. Het blijft allemaal wel heel fijn en niet ingewikkeld om te lezen, omdat Jacques Vriens deze zaken luchtig en ook grappig brengt. Zoals we dat eigenlijk altijd van hem gewend zijn. De karakters van de kinderen zijn herkenbaar, iedereen is wel eens verlegen (zoals Mei-Lan) of zo stoer en kordaat als Steffie. Vandaar dat dit boek voor iedereen leuk is!

Niet getreurd: de kinderen van het Kattenpleintje komen in het voorjaar van 2014 terug! Dan brengt Jacques Vriens een nieuw boek over ze uit. Deze keer zal Max de hoofdrol spelen.

Lizan.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.