StargirlJerry Spinelli

Terug naar lijst
 

Stargirl

Titel: Stargirl
Auteur: Jerry Spinelli
Uitgeverij: Podium, 2003
ISBN: 978 90 575 9235 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Stargirl is géén sms-puber

Een knalroze boek, een schattig, wit meisjespoppetje met sterretje er op, en de titel 'Stargirl'. Duizenden pubermeisjes rennen dan naar de boekhandel om het zoveelste succesverhaal van een eigenwijze make-uptiener te kunnen lezen. Thuis op hun slaapkamer komen ze echter bedrogen uit. Ze houden het boek op de kop of achterstevoren, maar nergens is zo'n succesverhaal te vinden. Nee, 'Stargirl' steekt juist de draak met alle dametjes en nufjes. De enige ter wereld die zichzelf lijkt te blijven, de enige die besloten heeft om géén sms-puber te zijn, is Stargirl.

'Stargirl' is geschreven door de Amerikaan Jerry Spinelli. Leo Borlock is de ik-figuur en hij vertelt het verhaal. Door zijn beperkte beeld op de werkelijkheid, komt de lezer niet alles te weten en wordt het plot steeds uitgesteld. Dat is een typisch Amerikaanse manier van vertellen. Eindeloos wordt de sfeer opgebouwd van een Hollywood-achtige middelbare school, waar de knapste jongen en het mooiste meisje regeren. Maar dan komt Stargirl.

Ze zit een klas lager dan Leo en heeft eerder altijd thuis les gehad. Op haar eerste dag zwiert ze in haar prachtige gewaad door de kantine en tokkelt op haar ukelele* terwijl ze zingt. Later zingt ze telkens als er iemand jarig is verjaardagsliedjes en danst ze door de regen tijdens gymles. Een vreemd meisje, maar ze krijgt het respect dat ze verdient van haar schoolgenoten.

Totdat Stargirl cheerleader wordt van het basketbalteam. Mensen beginnen haar te haten, omdat ze het waagt te juichen bij élke rake bal, dus ook als de tegenpartij scoort. Stargirl is ongedwongen zichzelf, dus natuurlijk ze is blij om elk succesje. Maar op school kunnen ze dat niet waarderen.

Schrijver Spinelli geeft vervolgens in een geheel omgekeerde wereld de neergang van Stargirl weer. Ze heeft verkering met Leo, die zo'n zacht ei is dat hij in de kolkende brei van woedende leerlingen niet écht voor zijn vriendin durft op te komen. En dat terwijl hij het laatste is wat ze heeft. Langzaam werkt het boek naar het einde: een op zijn Amerikaans uitgesteld, geladen hoogtepunt, waar alle sfeeropbouw voor nodig was.

Met de misleidende titel en de moralistische inhoud treft Spinelli de Amerikaanse puberwereld waarschijnlijk diep in het hart. Juist die make-upmeisjes lezen wat ze veroorzaken. Wat anderen dan met dit boek moeten? Allereerst de simpele, cliffhangerrijke schrijfstijl negeren, maar verder genieten van de keurig uitgewerkte karakters, de onschuld van een puur mens en de dreigende sfeer in het boek. Dat is wat Spinelli met 'Stargirl' wilde bereiken. Het is hem gelukt.

* Een ukelele (zeg: joe-kuh-lie-luh) is een tokkelinstrument met vier snaren.

Diederik.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.