S.T.A.G.S.M.A. Bennett

Terug naar lijst
 

S.T.A.G.S.

Titel: S.T.A.G.S.
Auteur: M.A. Bennett
Uitgeverij: Meis & Maas, 2017
ISBN: 978 90 305 0347 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Wie is de jager en wie de prooi?

Een eeuwenoud gebouw met torens, binnenplaatsjes en leerlingen die rondlopen in mantels. Klinkt als …? Maar dit is niet het knusse Zweinstein, dit is S.T.A.G.S.: de Saint Aidan the Great School. Een exclusieve kostschool voor rijkeluiskinderen met bijbehorende omgangsregels en hiërarchie. Aan het hoofd van de voedselketen staan de Middeleeuwers, een groep van zes ouderejaars tegen wie iedereen opkijkt. Om Middeleeuws te zijn, moet je het juiste geld hebben, de juiste kleren dragen, je kennis opdoen uit boeken en je berichtjes schrijven met vulpen. Alles wat niet Middeleeuws is, is Barbaars, waaronder mobiele telefoons en het internet. Op S.T.A.G.S. is geen smartphone te bekennen.

Greer MacDonald is de enige leerling die niet uit een rijke familie komt. Zij verwierf haar plekje dankzij een beurs. Het toppunt van Barbaars dus. Haar eerste weken op school zijn vreselijk. Niemand praat met haar en de Middeleeuwers slingeren nare opmerkingen naar haar hoofd. Zelfs haar kamergenoot negeert haar. Tot De Uitnodiging komt. Henry, de knapste jongen van de school en leider van de Middeleeuwers, nodigt haar uit een weekend te komen ‘jagen schieten vissen’ op zijn landgoed. Tegen haar intuïtie in, besluit ze te gaan. Drie dagen van bloedsport volgen, maar wie is eigenlijk de jager en wie de prooi?

Als het een prettig ritje was geweest, met gezelschap en de radio aan, zou het beeld van Longcross me eraan herinnerd hebben dat ik bang moest zijn. Maar na een uur in het donker met de zwijgzame jachtopzichter keek ik alleen maar opgelucht naar de naderende lichtjes. Op dat moment kwam het niet bij me op dat dat misschien bij het plan zou kunnen horen.

‘S.T.A.G.S.’ is het schrijfdebuut van M.A. Bennett. Als je van intrige en onderhuidse spanning houdt, dan is deze YA-thriller wat voor jou. Vanaf het begin is duidelijk dat Henry het weekend niet zal overleven en dat Greer daar iets mee te maken heeft. Die informatie neemt een deel van de spanning weg. Maar omdat je wilt weten hoe het zo ver heeft kunnen komen, lees je toch gretig door. De nadruk ligt op de actie, waardoor het verhaal veel vaart heeft. Na een paar prikkelende, onverwachte onthullingen, is het einde volledig open. Zit er een vervolg in de pijplijn? (#spoiler: Ja!)

Verwacht in dit boek geen uitgediepte personages. De drie Middeleeuwse meisjes bijvoorbeeld - Greer noemt ze ook wel ‘de sirenen’ - zijn lang, knap, blond en gemeen, maar verschillen verder weinig van elkaar. Greer is een typisch, intelligent buitenbeentje. Ze hoeft er niet zo nodig bij te horen, maar is ook niet ongevoelig voor groepsdruk. Als echte filmliefhebber is Greer een onuitputtelijke bron van verwijzingen en het boek daardoor ook. Ze zou het vast op prijs kunnen stellen dat de filmrechten voor ‘S.T.A.G.S.’ inmiddels zijn verkocht.

Rozemarijn.

Ben jij fan van ‘S.T.A.G.S’? Dan is De Hongerspelen misschien ook iets voor jou!

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.