Spreken we in Europa straks allemaal Europees?Bas van Lier

Terug naar lijst
 

Spreken we in Europa straks allemaal Europees?

Titel: Spreken we in Europa straks allemaal Europees?
Auteur: Bas van Lier
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam Uitgevers in samenwerking met Politiek 4 Kids, 2007
ISBN: 978 90 468 0205 2
Illustraties: Irene Goede

Terug naar lijst

Europees droomelftal

Nederland ligt in Europa. Dat leren we allemaal op school. Net als Frankrijk en Spanje trouwens. Maar wie er al eens op vakantie geweest is, weet dat het toch nog wel een heel eindje rijden is. Hoewel de meeste landen in Europa ver van Nederland liggen, hebben we toch veel met elkaar te maken. Zo horen de meeste landen tot de Europese Unie. En die Europese Unie bemoeit zich met heel veel dingen – dus ook met dingen die kinderen aangaan. Daarom vindt Bas van Lier dat kinderen er meer over moeten weten. Hij schreef er het boek ‘Spreken we in Europa straks allemaal Europees?’ over.

In het boek worden een heleboel vragen van kinderen over de Europese Unie op een duidelijke en begrijpelijke manier beantwoord. Want die Europese Unie – poeh, die is nog niet zo makkelijk te begrijpen. Eigenlijk is het een aantal ingewikkelde afspraken tussen landen in Europa. Die afspraken zorgen er bijvoorbeeld voor, dat wij nu allemaal met de euro kunnen betalen en niet meer ons paspoort hoeven te laten zien aan de grens. Maar er zijn ook regels die ervoor zorgen dat niet één land de baas kan spelen over de andere landen. Gelukkig maar!

Zo overleggen alle landen van de Europese Unie eerst voordat ze besluiten nemen. Als één land het er niet mee eens is, dan gaat het niet door. De belangrijkste dingen waar de Europese Unie besluiten over neemt zijn de vier V’s: vrede, veiligheid, vrijheid en voorspoed. Veel van die dingen hebben met kinderen te maken, zoals bijvoorbeeld keurmerken voor veilig speelgoed en gezond zwemwater.

Er staan ook een hele hoop leuke weetjes over Europa in het boek, zoals de vraag wie de rijkste Europeaan is. En waar komt de naam Europa eigenlijk vandaan? En een heel belangrijke vraag: komt er straks een Europees elftal in plaats van een Nederlands elftal? ‘Wat een droomelftal zou je kunnen maken, als je de beste voetballers van Europa mocht opstellen. Nou ja, je weet zelf wel hoe zo’n droomelftal eruit zou zien. Alleen, tegen wie zouden ze dan moeten voetballen?’. Een Europees elftal komt er dus gelukkig niet!

Met alle kennis uit dit boek kan je goed indruk maken op je (groot)ouders of op school. Want wie weet er nu hoeveel geld de Europese Unie precies heeft? Het is dan ook het ideale boek als je een spreekbeurt moet houden of een werkstuk moet schrijven. Bovendien zul je zien dat als je het gelezen hebt, je opeens ook het nieuws over de Europese Unie veel beter begrijpt. ‘Spreken we in Europa straks allemaal Europees?’ is voor iedereen – kinderen, ouders en zelfs opa’s en oma’s – die iets wil weten over de Europese Unie erg leerzaam.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.