Sporen in het moerasJan Heerze

Terug naar lijst
 

Sporen in het moeras

Titel: Sporen in het moeras
Auteur: Jan Heerze
Uitgeverij: De Fontein, 2004
ISBN: 978 90 261 3086 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Ontmoeting met het meisje van Yde

In 1897 werd in het veen, bij het plaatsje Yde in Drenthe, het lichaam van een meisje gevonden. Het meisje, dat bekend is als ‘het meisje van Yde’, was toen al 2000 jaar dood. Door verschillende eigenschappen van het veen is haar lichaam niet vergaan. Omdat na al die jaren niet goed meer te zien is hoe ze er echt uitzag, is een aantal jaren geleden haar hoofd nagemaakt. Zo kreeg ‘het meisje van Yde’ weer een gezicht.

‘Het meisje van Yde’ speelt een grote rol in ‘Sporen in het moeras’, het nieuwste boek van Jan Heerze. Dit verhaal gaat over Ymke, die op een dag nietsvermoedend het Drents Museum inwandelt. Daar krijgt ze de schrik van haar leven, als ze het nagemaakte gezicht van het meisje van Yde ziet. Het is namelijk net of ze in de spiegel kijkt! Ymke en ‘het meisje van Yde’ lijken als twee druppels water op elkaar.

‘Het meisje van Yde’ laat Ymke niet meer los. Wie was ze, hoe heette ze en is het waar wat de meneer van het museum vertelde, dat ze is geofferd? Doodgemaakt om de goden gunstig te stemmen? Voordat Ymke ‘het meisje van Yde’ uit haar gedachten kan zetten komt ze in een andere tijd terecht. Voor haar staat ‘het meisje van Yde’. Op dat moment nog springlevend, maar het zijn haar laatste uren. Aan het eind van de dag zal ze geofferd gaan worden. Ymke wil haar redden. Maar hoe moet ze dat doen? En hoe komt ze weer terug naar haar eigen tijd?

Heerze maakt in ‘Sporen in het moeras’ een mooie mix van feiten en fantasie. De werkelijkheid van ‘het meisje van Yde’ is goed in evenwicht met het verzonnen verhaal van Ymke. Al lezend kom je alles over ‘het meisje van Yde’ te weten, zonder dat je het gevoel hebt in een geschiedenisles te zitten. Een tijdreis in een verhaal dat verder in onze dagelijkse werkelijkheid speelt, is gevaarlijk, maar doordat Heerze zijn verhaal zorgvuldig heeft opgebouwd, komt Ymkes tijdreis heel geloofwaardig over.

Het verhaal had soms wel wat meer vaart mogen hebben. Maar de enkele keren dat het verhaal te langzaam gaat en je aandacht begint te verslappen, komt er toch steeds weer net op tijd nieuwe informatie over ‘het meisje van Yde’, waardoor je weer op het puntje van je stoel zit!

‘Het meisje van Yde’ is te zien in het Drents Museum in Assen. Maar als Assen net iets te ver weg is, of als je je nieuwsgierigheid niet meer kunt bedwingen, kan je op internet natuurlijk ook tal van foto’s vinden!

Naomi.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.