Spook wil...Luk Dupondt

Terug naar lijst
 

Spook wil...

Titel: Spook wil...
Auteur: Luk Dupondt
Uitgeverij: Zirkoon, 2002
ISBN: 978 90 5247 181 5
Illustraties: Guido van Genechten

Terug naar lijst

Clara en Spook willen van alles!
 

Deze prentenboeken gaan over willen. De koe Clara wil niets liever dan weg van al het gras in de wei en Spook heeft ook al uitgesproken wensen. Willen jullie meer weten? Lees dan zeker verder!

 Op een zonnige dag in mei heeft de koe Clara genoeg van al dat gras om haar heen. Ze wil het niet meer zien en ook niet meer eten. Daarom besluit ze de trein van vier uur te pakken om de wereld te gaan verkennen. Een plagerige vlieg, die een beetje bezorgd om Clara is, gaat ook mee op reis. Clara en de vlieg reizen per trein, ossenwagen, boot en luchtballon en ontmoeten beren, lama's en papagaaien.

Wanneer Clara de woestijn ziet, wordt ze helemaal blij. Eindelijk is ze verlost van dat saaie gras! ''Jullie zijn zeker wel blij dat jullie hier wonen,' zei ze tegen de kamelen. 'Denk je dat echt?' zei er een. Er is hier niets te eten of te drinken. We moeten alles in onze bulten meedragen.'

Als het reisgezelschap onverwacht weer voor hun eigen wei staat is de vlieg erg blij, maar Clara staat alweer bij het hek op de volgende trein te wachten...Zou ze nog een keer gaan?

'Clara' is een zeer mooi geïllustreerd prentenboek. De platen (gebruikte techniek: aquarel en potlood) bevatten veel grappige details. Zo hebben de dieren bijvoorbeeld mutsen en brilletjes op. Vooral de prent op de voorkant van het boek trekt meteen de aandacht! Het thema van een koe die op reis gaat is echter minder origineel. Eerder verscheen een bij uitgeverij Van Holkema en Warendorf  'De koe die in het water viel' van Peter Spier dat nagenoeg hetzelfde thema heeft. Een groter minpunt dan de originaliteit vind ik de grote hoeveelheid tekst in 'Clara'. In een prentenboek moet het toch vooral om de prenten gaan!

In 'Spook wil...', een prentenboek op rijm, maken we kennis met een spookje dat van alles wil. En eigenlijk wil hij de dingen die kinderen willen, zoals groot en sterk zijn, snoepen en knuffelen. Maar geen vriendjes hebben en verdrietig zijn...zou spook dat ook willen? Spook stelt zich uitgebreid aan ons voor in dit boek; we leren hem goed kennen. Het boek eindigt met: 'Spookje, spookje lief en klein. Wil je soms mijn vriendje zijn? Want ik wil...' Je kunt dan je eigen boekje gaan maken over wat jij allemaal wilt en niet wilt en jezelf een beetje beter leren kennen. Luk Dupondt en Guido van Genechten maakten samen ook nog 'Clown durft...' en 'Sneeuwman kan...' die samen met 'Spook wil...' een serie vormen over willen, durven en kunnen. De illustraties in 'Spook wil...' doen stripachtig aan. Ze vullen de hele bladzijde, zijn eenvoudig geschilderd en kleurrijk.

Marianne.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.