SpinderSimon van der Geest

Terug naar lijst
 

Spinder

Titel: Spinder
Auteur: Simon van der Geest
Uitgeverij: Querido, 2012
ISBN: 978 90 451 1280 0
Illustraties: Kart-Janneke Rogaar

Terug naar lijst

Een geheim, een deal en een oorlog

‘Hé Spinder, moet je horen. Ik krijg een drumstel. En dat drumstel komt in de kelder. Ik ga d’r een oefenhok van maken. Dus jij moet opzouten.’

Met deze woorden begint de oorlog tussen de broers Hidde en Jeppe. Hidde heeft een insectenlaboratorium in de kelder, en is niet van plan om op te zouten.

Hidde en Jeppe wonen samen met hun moeder. Hun vader is ‘weggevlogen’, zoals Hidde zegt. Vroeger hadden ze nog een oudere broer. Ward is dood, maar wat er precies gebeurd is? Daar kom je niet meteen achter. De broers staan er vaak alleen voor, want: ‘Onze moeder is meestal onzichtbaar.’ Ze gaat vroeg naar haar werk en komt pas laat weer thuis. Hun moeder weet niet eens dat er een kelder is.

Drie jaar geleden is er iets gebeurd waar niet over gepraat mag worden: het Geheim. Hidde en Jeppe hebben toen een afspraak gemaakt: de Deal. En nu is het oorlog, want Jeppe wil dat Hidde al zijn insecten wegdoet, zodat hij de kelder kan inpikken.

‘Spinder’ is het schrift van Hidde, die door zijn broer en klasgenoten Spinder genoemd wordt. In het schrift vertelt Hidde over de maand waarin hij oorlog voert met zijn broer. En hij schrijft over zijn insecten.

‘Spinder’ van Simon van der Geest is een ontzettend spannend boek. Je bent nieuwsgierig hoe de oorlog verder zal gaan, en wie er uiteindelijk wint. Tegelijkertijd is het boek heel gevoelig. Door het lezen van zijn schrift, is het net alsof je in Hiddes hoofd kunt kijken. Hij schrijft zijn verhaal speciaal voor jou. Je leest hoe belangrijk de kelder voor hem is, en hoe hij mensen met insecten vergelijkt. Jeppe noemt hij een sluipwesp: ‘Hij is een sluipwesp. Hij dringt ongemerkt binnen en maakt alles kapot van binnenuit.’ Je leest óók hoe graag Hidde het Geheim aan iemand wil vertellen: ‘Dit is wat ik ga doen: ik ga de Deal breken. Ik ga het Geheim vertellen. Aan jou.’ Het Geheim is Hiddes enige wapen in de oorlog om de kelder. Hij dreigt het Geheim door te vertellen.

Karst-Janneke Rogaar heeft ‘Spinder’ geïllustreerd. Dat heeft ze zó gedaan, dat het net is alsof Hidde de illustraties zelf gemaakt heeft. Het zijn veel tekeningen van insecten, maar ook bijvoorbeeld plattegronden en briefjes. De tekeningen van Karst-Janneke Rogaar maken ‘Spinder’ helemaal compleet, zodat het net een écht schrift is.

Dit boek is nergens saai. Hidde bedenkt van alles om Jeppe uit de kelder te houden. Je zult niet lang nodig hebben om ‘Spinder’ uit te lezen, want er zijn drie vragen die ervoor zorgen dat je het niet weglegt. Breekt Hidde de Deal? Verklapt hij jou het Geheim? En… wie wint de oorlog?

Karine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.