Spin op sokkenTed van Lieshout

Terug naar lijst
 

Spin op sokken

Titel: Spin op sokken
Auteur: Ted van Lieshout
Uitgeverij: Leopold, 2008
ISBN: 978 90 258 5211 5
Illustraties: Sieb Posthuma

Terug naar lijst

Olifantenboom

Wist je dat niemand giraffenjam lust? Dus als er heel toevallig een keer een giraffe groeit in jouw olifantenboom, laat hem rustig hangen. Maar pluk wel de rijpe, grijze olifanten. Stop ze in een pan en maak er heerlijke olifantenjam van!

‘Spin op sokken’ van Ted van Lieshout en Sieb Posthuma staat vol met dit soort grappige onzinverhalen. Alleen zijn de 16 verhalen in dit boek op rijm: gedichten dus. En wat voor gedichten! Maffe en grappige gedichten, die misschien een beetje lijken (en dat is een compliment) op die van Annie M.G. Schmidt. Haar poëzie heeft dezelfde humor en hetzelfde ritme: heerlijk om voor te lezen.. Maar ‘Spin op sokken’ heeft meer: deze poëzie moet je niet alleen horen, je moet haar ook zien. Ten eerste omdat de tekeningen van Sieb Posthuma heel mooi en grappig zijn, maar ook omdat je soms een gedicht pas goed begrijpt, als je de tekening ziet. Zoals bij dit gedicht:

'Een schrijvertje schreef
kringen op het water
en wilde weten wat
hij juist geschreven had.
Maar hij was vergeten dat
het de aard is van zijn wezen
dat hij schrijft
maar niet kan lézen.
(..)

‘O, zit dat zo!’, denk je dan als je de tekening ziet. Naast het gedicht over het schrijvertje lees je in ‘Spin op sokken’ over een geit die een ei legt, over een jongen die een (nijl-, nee een lui-, nee een zee-)paard wil, een gedicht over een dwars golfje dat naar Engeland wil zwemmen en natuurlijk een gedicht over een spin op sokken.

Spinnen vind je trouwens in het hele boek. Sieb Posthuma verstopte in zijn tekeningen verschillende spinnen. Tel ze maar. Want ‘Spin op sokken’ is ook een soort telboek. Ging het in het vorige boek van Sieb Posthuma en Ted van Lieshout 'Van ansjovis tot zwijntje' over het alfabet, dít boek zit vol getallen: ‘1 2tal 3lingen’, negen golfjes, zeven poppen en zeven bavianen, drie nonnetjes zonder japonnetjes en zesentwintig parelmoeren knoopjes.

Ook de tekeningen, mooie grote aquarellen in zachte kleuren, zijn een en al cijfers. Het schutblad staat vol met 242 als vogeltjes aangeklede cijfers in alle kleuren van de regenboog. En ook in de andere tekeningen zitten lakeien met cijferlijven, kinderen met een cijfergezicht of een cijferelastiekje in hun paardenstaart. Op elke bladzijde word je wel uitgedaagd om iets te tellen.

En zoals de tekeningen in dit boek niet zonder de versjes kunnen en de versjes niet zonder de tekeningen, kan dit boek niet zonder een prijs. De Zilveren Griffel 2009 heeft het boek al gekregen en er volgen er vast nog meer.

Marjolein.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.