SpiegelmeisjeTanneke Wigersma

Terug naar lijst
 

Spiegelmeisje

Titel: Spiegelmeisje
Auteur: Tanneke Wigersma
Uitgeverij: Querido, 2009
ISBN: 978 90 451 1034 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Zoektocht naar spoken in een oud weeshuis

Stel je voor, je mag elke ochtend ontbijten met een boterham met mayo, je eet wel drie keer in de week patat en je krijgt brieven van je beste vriendin die aan de andere kant van de wereld woont. Dan moet je leven toch een feestje zijn? De dertienjarige Keet uit ‘Spiegelmeisje’, het nieuwe boek van Tanneke Wigersma, denkt daar anders over. Zij ziet het zo: ieder kind krijgt een beetje ingewikkeldheid. De één heeft een rare vader die vaker van vriendin dan van onderbroek wisselt, de ander een moeder die alleen maar met haar uiterlijk bezig is en niet voor haar kind wil zorgen en weer iemand anders blijft enig kind. En Keet, tja, die heeft per ongeluk al die ingewikkeldheid tegelijk gekregen.

Samen met haar vader woont ze in een oud weeshuis midden in het bos. Ze hebben nog geen water en geen elektriciteit, maar dat maakt Keet niet zoveel uit. Ze vindt het heerlijk om eindelijk een eigen kamertje te hebben, waar zelfs een kacheltje, een zitzak en een spiegel in staan. Maar er is iets geks aan de hand: als Keet in de spiegel kijkt, ziet ze niet zichzelf, maar een klein meisje met blonde vlechten. En als ze ’s nachts in bed ligt, hoort ze vreemde geluiden. Ziet ze spoken of zijn er echt geesten in het mysterieuze weeshuis?

Keet gaat op onderzoek uit. Eerst in haar eentje, want haar beste vriendin Ollie woont veel te ver weg, maar later krijgt ze hulp van Niek. Niek is de zoon van één van de vele vriendinnen van haar vader en Keet vindt hem de knapste, stoerste en leukste jongen die er is. Samen ontdekken ze dat er een eeuw geleden iets vreselijks is gebeurd met de meisjes die in het weeshuis woonden. En het meisje uit de spiegel heeft iets met dat drama te maken...

‘Spiegelmeisje’ is niet alleen een spannend en soms heftig boek vol onverklaarbare dingen, het is ook een heel grappig boek. Keet is namelijk niet op haar mondje gevallen en heeft op alles een bijdehand weerwoord. En dan is ze ook nog dapper, avontuurlijk en heel zelfstandig. Dat laatste moet ook wel, met haar vader die niet eens zijn eigen sokken kan wassen en vergeet boodschappen te doen. Haar leven mag dan misschien een beetje vreemd zijn, die boel ingewikkeldheid zorgt er in ieder geval voor dat Keet zich niet hoeft te vervelen!

En jij ook niet met dit boek. Tanneke Wigersma schrijft zó levendig en leuk dat je niet alleen Keets leven wel zou willen leiden, maar dat je ook bijna in spoken gaat geloven. ‘Spiegelmeisje’ moet je eigenlijk ’s avonds laat stiekem onder de dekens lezen met een zaklamp. Dan is het nog geheimzinniger. Griezel ze!

Linda.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.