Spees de ruimteweesMirjam Mous

Terug naar lijst
 

Spees de ruimtewees

Titel: Spees de ruimtewees
Auteur: Mirjam Mous
Uitgeverij: Van Holkema en Warendorf, 2012
ISBN: 978 90 003 1198 9
Illustraties: Hugo van Look

Terug naar lijst

Een UFO op het schoolplein

Op een gewone dinsdagmiddag tijdens een gewone rekenles gebeurt er iets heel ongewoons. Er landt een UFO op het schoolplein! Niemand mag de school uit, maar Boelie en zijn vrienden nemen de nooduitgang. Ze zien hoe het ruimtewezen (een soort paarse Teletubbie, maar dan dun en met konijnenoren’) uitstapt. Er komen meteen politieauto’s, een brandweerwagen, ambulances en een bus met geblindeerde ramen aan. Boelie en zijn vrienden smokkelen het ruimtewezen naar binnen. Daar verbergen ze hem in de televisiekar.

Uiteindelijk helpt de hele klas mee om het ruimtewezen te verstoppen voor de politie. Eerst geven ze hem een naam: Spees. Daarna zoeken ze een veilige plek voor hem. Spees gaat met Boelie mee naar huis. Maar ze kunnen hem niet geheimhouden. Al snel bemoeit heel Nederland zich ermee, zelfs de minister. Op het nieuws wordt er steeds over Spees gepraat. Mensen zijn bang dat hij gevaarlijk is.

Spees wil graag in Nederland blijven, want hij heeft geen ouders meer. Op de planeet waar hij vandaan komt werd hij opgesloten in een weeshuis en moest hij in een fabriek werken. Boelie en de rest van de klas doen er alles aan om Spees te beschermen en te zorgen dat hij in Nederland mag blijven. Maar of dat ze ook lukt..?

Er zitten veel verschillende leerlingen in de klas. Dat maakt het verhaal levendig en herkenbaar. Pim is heel slim, Esther is technisch, Lonneke praat graag over de liefde, en Guusje en Bram zijn bang en braaf. Van alles wat! Iedereen zal zich in een van de personages kunnen herkennen. De verschillen tussen de leerlingen zorgen af en toe voor extra spanning. Zo willen de meesten zorgen dat Spees niet terug naar de ruimte hoeft. Maar Guusje en Bram willen dingen juist doen volgens de regels, en vertellen eerlijk aan de politie dat Spees bij Boelie thuis is.

‘Spees de ruimtewees’ is grappig en spannend geschreven door Mirjam Mous. Het is geloofwaardig, ook al geloof je niet dat ruimtewezens bestaan. Het is grappig om te lezen hoe Spees Nederlands leert en hoe hij zich in Nederland gedraagt. Hij blijkt niet zo goed tegen chocola te kunnen (dan valt hij gelijk in slaap) en als hij een hamster ziet denkt hij dat het eten is. De zwart-wit illustraties van Hugo van Look laten goed zien wat er allemaal gebeurt, en hoe de kinderen en Spees eruitzien. Soms praat Spees in zijn eigen taal. Die woorden en namen zijn allemaal heel moeilijk. Zijn eigen naam is bijvoorbeeld Knasingiplomotovnovkinsky! Vandaar dat de klas hem een andere naam gegeven heeft.

De politie laat Spees geen seconde met rust. De klas moet steeds nieuwe plannen bedenken om hem in veiligheid te brengen. Ben je ook zo nieuwsgierig of Spees in Nederland kan blijven?


Karine.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.