Soldaat PeacefulMichael Morpurgo

Terug naar lijst
 

Soldaat Peaceful

Titel: Soldaat Peaceful
Auteur: Michael Morpurgo
Uitgeverij: Facet, 2004
ISBN: 978 90 501 6436 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Want om 6 uur precies...

22.05 geeft het horloge van Tommo aan.
Op het horloge verstrijken de uren, de minuten. Tommo Peaceful mag niet in slaap vallen, hij mag niet nadenken over de volgende ochtend, hij moet en zal herinneren. Om 6.00 uur ’s ochtend gebeurt het onvermijdelijke. ‘Presenteer …geweer’ klinkt het op die koude ochtend in juni.

In die 8 uur dat het boek ‘duurt’, neemt Tommo je mee in zijn leven. Hij vertelt over zijn vader en zijn grote broers. Over Grote Joe, die geestelijk gehandicapt is, altijd hulp nodig heeft, maar de liefste en trouwste is. Over Charlie, zijn grote voorbeeld en zijn held. Charlie is in alle opzichten de ideale broer. Behalve dan natuurlijk dat hij Tommo’s grote liefde Molly ‘inpikt’. Maar Tommo’s leven verandert dramatisch als hij en Charlie tijdens de Eerste Wereldoorlog vechten tegen de Duitsers. De Eerste Wereldoorlog was een loopgravenoorlog. En het was vreselijk in die loopgraven: nat, koud, ratten, luizen. Maar de angst was het ergst èn de zoete lijkenlucht…

‘Soldaat Peaceful’ maakt je kwaad. Het is allemaal zo zinloos, zoveel jonge jongens van 17 jaar oud of nog jonger, die de dood ingejaagd worden. Zo veel wrede legerofficieren, die, zonder enig medelijden, de jongens behandelen alsof ze honden zijn, die afgericht moeten worden. Het boek is dan ook ontstaan uit boosheid. Toen Michael Morpurgo in Ieper de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog bezocht, ontdekte hij hoe het leger haar eigen jongens behandelde en dat maakte hem razend.

Toch is dit boek niet één groot melodrama geworden, maar een realistisch verhaal. Morpurgo weet zijn boosheid om te zetten in een spannend en ingehouden verhaal. Hij is een rasverteller, die in zijn boeken vaak gewone jongens als hoofdpersoon kiest en in hun huid kruipt. Na lezing van dit boek zul je Tommo en Charlie Peaceful dan ook niet snel meer vergeten.

Naast boosheid is er veel liefde en warmte in het boek. Charlie zal Tommo altijd beschermen en samen beschermen zij weer Grote Joe. Hun gezamenlijke liefde voor Molly maakt hun band alleen maar hechter. Het lijkt wel alsof de schrijver alle ellende en verdriet heeft willen compenseren door een aantal hele mooie, warme, heldhaftige mensen te beschrijven. Helaas besef je dat zulke helden in het echte leven niet bestaan en weet je maar al te goed dat de ellende en het verdriet wel reëel zijn.

In het boek tikt het horloge door. Wat er precies om 6 uur gebeurt, weet heel lang alleen Tommo. Als lezer denk je van alles, maar dìt had je niet kunnen vermoeden. 

Marjolein.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.