SoldaatValérie Zenatti

Terug naar lijst
 

Soldaat

Titel: Soldaat
Auteur: Valérie Zenatti
Uitgeverij: Callenbach, 2011
ISBN: 978 90 26620966
Illustraties:

Terug naar lijst

Legermeisje

Het leven van tienermeiden in het Israëlische leger staat vast ver van je af. Valérie Zenatti schrijft erover in haar roman ‘Soldaat’. Het verhaal van hoofdpersoon Valérie is waar gebeurd: de auteur maakte het zelf mee.

De Joodse Valérie is samen met haar ouders op haar dertiende vanuit Frankrijk naar de Negevwoestijn in Israël verhuisd. Inmiddels is ze achttien en moet ze hard studeren voor haar eindexamen. Valéries dagelijkse leven verschilt niet veel van het leven van westerse meiden: ze studeert, is bezig met jongens, houdt van shoppen en kletst urenlang met haar vriendinnen Julia en Rachel. Toch is er wel degelijk een verschil, want na haar eindexamen betreedt Valérie ‘die vreemde wereld waar je als tiener naar binnen gaat en, naar het schijnt, als volwassene naar buiten komt’: het leger.

Net als alle achttienjarige Israëlische jongens en meisjes moet Valérie haar dienstplicht vervullen. De jongeren wordt voorgehouden dat soldaten de helden uit het verleden zijn. Valérie maakt zich voor haar vertrek zorgen: ‘Moet ik eigenlijk mijn testament regelen?’

In korte tijd verandert Valéries leven compleet. Het legerleven is hard en de commandanten zijn streng. Valérie vindt het moeilijk alle bevelen op te volgen. Ze heeft weinig tijd voor zichzelf, om rustig na te denken of een boek te lezen. Bovendien zijn haar gedachten in strijd met elkaar: aan de ene kant is ze er trots op dat ze meehelpt bij het verdedigen van Israël en vindt ze het stoer dat ze net als de mannelijke soldaten een geweer draagt; aan de andere kant gelooft ze niet dat ze ooit daadwerkelijk op iemand zal kunnen schieten.

Valéries twijfels worden overtuigend beschreven: je kunt je als lezer goed voorstellen hoe ze zich moet voelen. Ontroerend is de verandering die Valérie doormaakt en het feit dat zij en haar vriendinnen uit elkaar groeien. Tijdens haar eerste verlof vertelt ze Rachel en Julia, die pas een paar maanden na haar het leger in zullen gaan, over haar belevenissen. ‘Ik voel hun interesse afnemen. Dus vraag ik hun: “En, wat hebben jullie de afgelopen dagen uitgespookt?”’ Het antwoord is: bioscoopje hier, dagje strand daar, winkelen, een café bezoeken, kortom: hun werelden liggen mijlenver uit elkaar. ‘Wie begreep wie niet meer? Wie had geen zin om naar kleine details te luisteren die niet direct op haarzelf betrekking hadden?’

Verwacht van ‘Soldaat’ geen oorlogsboek vol gevechten. Superspannend wordt het verhaal nergens. Het geeft vooral een interessant inkijkje in het leven van een Israëlisch legermeisje dat voor zichzelf zaken op een rijtje moet zetten en zo volwassen wordt. Begrippen die te maken hebben met de situatie in het Israëlische gebied, zoals ‘Operatie Entebbe’, worden uitgelegd, waardoor het verhaal goed te begrijpen is. Een aanrader, zeker als je houdt van verhalen die je een kijkje geven in een leven dat je nog niet kent!

Linda.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.