Sokkenthee en chocolaMariken Jongman

Terug naar lijst
 

Sokkenthee en chocola

Titel: Sokkenthee en chocola
Auteur: Mariken Jongman
Uitgeverij: Lemniscaat, 2011
ISBN: 978 90 477 032 11
Illustraties: Heleen Brulot

Terug naar lijst

Nieuwe buren gezocht!

Wieske wist precies wat er ging gebeuren. Ze zag het al voor zich: stralend zou de voordeur openzwaaien. Daar stond de moeder, met haar blonde haar dat golvend over haar schouders viel. ‘Kom je voor Katie? Gezellig, kom binnen!’ Katie en Wieske kregen appelsap en taartjes: roze, geel en blauw. Wieske wilde graag de roze. Dat mocht, van Katie. Katie kon natuurlijk ook Hyacint heten, of Rafaella, dat maakte niet uit. Ze zou deze zomer Wieskes beste vriendin worden, daar ging het om.

Wieske is net verhuisd. Ze heeft zin in een mega-mietisch mooie zomer, waarin ze een heel goede vriendin gaat vinden die de hele vakantie met haar wil spelen. Jammer genoeg wonen er geen kinderen in haar straat. Het ene buurhuis staat leeg en in het andere woont mevrouw De Vries, een oude dame die naar sokken smakende thee zet. Aan haar vader heeft Wieske niks, die is altijd op zijn werk. Haar moeder leeft niet meer en de oppas, pah, daar is ze nu toch echt te groot voor. Als Wieske leuke buren wil, dan moet ze zelf aan de slag.

Wieske’s plan is simpel: ze huurt gewoon voor twee maanden dat lege buurhuis, ze zoekt een leuke familie met kinderen die er wel wil wonen, en dan kan ze de hele zomer net zo veel spelen als ze maar wil. Met hulp van mevrouw De Vries -én met het bankpasje van haar vader- is het huren van Villa Wielewaal een eitje. Maar waar haal je nou dat leuke gezin vandaan? Gelukkig ontmoet Wieske Jodie, die wel met haar ouders en broertjes wil verhuizen. Wieske is tierelierlijk blij dat haar plannetje lukt. Alleen blijkt Jodie’s familie niet helemaal het leuke gezin dat ze in gedachten had. Of toch wel?

Dat Wieske een beetje eenzaam is, bedenk je pas als je ‘Sokkenthee en chocola’ bijna uit hebt. Haar vader is heel lief, maar bijna nooit thuis. Hij denkt dat zijn dochter het wel redt in haar uppie. Wieske snakt naar goede vrienden. Het knappe is dat schrijfster Mariken Jongman dit nergens letterlijk zegt, maar het je wel laat voelen. Gelukkig ontdekt Wieske dat je vriendin helemaal niet even oud hoeft te zijn als jijzelf. Ook met een oude mevrouw als mevrouw De Vries kun je prima vrienden worden.

Wieske is een meisje dat weet wat ze wil. Ze is een grappig kind dat gekke en springerige woorden verzint, woorden die eigenlijk niet bestaan, maar waardoor je wel meteen begrijpt wat zij voelt en bedoelt. Mariken Jongman schreef dit geestige boek met vaart en plezier, de gekleurde plaatjes van Heleen Brulot fleuren het verhaal nog extra op. Lees het zelf: ‘Sokkenthee en chocola’ is een mega-mietisch boek!

Lidewij
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.