Sofie en het geheime paardEdward van de Vendel

Terug naar lijst
 

Sofie en het geheime paard

Titel: Sofie en het geheime paard
Auteur: Edward van de Vendel
Uitgeverij: Querido, 2015
ISBN: 978 90 451 1873 4
Illustraties: Floor de Goede, Ype Driessen en Willem Stam

Terug naar lijst

Vier vrienden op avontuur

Misschien heb je al eens eerder een boek over Sofie gelezen. Sofie is gek op pinguïns en haar beste vrienden heten Timmie en Billie. Samen met hen beleeft ze steeds weer te gekke avonturen. Zo ook in het nieuwe boek over Sofie, ‘Sofie en het geheime paard’, van Edward van de Vendel. Spannend!

Het verhaal begint op de verjaardag van de oma van Sofie. Bij de taart heeft oma een verrassing voor Sofie en haar vrienden Timmie en Billie. Ulrik, het zoontje van oma’s hulp, is in de buurt komen wonen! Met z’n vieren gaan ze naar buiten voor een potje ‘wiebelkontsteppen’. En dan vinden ze een briefje op de stoep, waarop staat: VOOR DE VIER KINDEREN – EEN GEHEIM AVONTUUR. Aan de hand van geheime boodschappen moeten Sofie en haar vrienden op pad om een dier in nood te redden. Tijdens dit avontuur maken ze kennis met de Maskervrouw, leren ze waarom je moet ‘bomen’ om te kunnen varen en sluiten Sofie, Timmie en Billie vriendschap met Ulrik.

Het nieuwste deel uit de boekenserie over Sofie heeft alles wat je van een goed kinderboek mag verwachten. Het verhaal is grappig en erg spannend. De schrijver zorgt er namelijk voor dat je tot het eind nieuwsgierig blijft naar de geheimzinnige briefschrijver. ‘Sofie en het geheime paard’ is ook een beetje ontroerend, want als lezer voel je dat het voor Ulrik heel belangrijk is om vrienden te worden met Sofie, Timmie en Billie. Hij doet daar erg zijn best voor. Kijk maar:

‘Het is onmogelijk,’ zucht ze. ‘We zijn maar vier kinderen. We kunnen nooit een ander paard regelen.’
‘We zijn vier vríénden,’ zegt Ulrik, ‘niet vier kinderen. Dat maakt verschil, hoor.’

Het verhaal over Sofie en haar vrienden bestaat niet alleen maar uit woorden en zinnen. Om te begrijpen wat er gebeurt, moet je ook goed naar de tekeningen kijken. Op de plaatjes zie je bijvoorbeeld hoe Sofie valt met de wiebelkontstep en wat er in de geheime brieven staat. Ook leuk zijn de weetjes over paarden die je door het hele boek vindt. Wist je bijvoorbeeld dat er in Drenthe een paard woont dat echt kan schilderen?

Tot slot is Sofie dus een echte pinguïn-gek. Daarom gaan de grappige fotostrips van Ype+Willem, die je tussen het verhaal door kunt lezen, allemaal over een pinguïnfamilie! Bij papa en mama zullen de strips ongetwijfeld voor een glimlach zorgen, maar als je jonger bent dan een jaar of acht begrijp je misschien niet alle grappen uit de fotostrips.

‘Sofie en het geheime paard’ is een spannend boek voor kinderen vanaf ongeveer zes jaar. De grappige tekeningen en de niet-bestaande woorden die zo typisch zijn voor kinderen (‘wiebelkontsteppen’, ‘veegkussen’) zorgen voor een vrolijk verhaaltje voor het slapengaan. Op naar dromenland!

Sabine.

Leestip: Wil je weten waarom Sofie zo gek is op pinguïns? Lees dan ook ‘Sofie en de pinguïns’ van Edward van de Vendel

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.