Sofie en de pinguïnsEdward van de Vendel

Terug naar lijst
 

Sofie en de pinguïns

Titel: Sofie en de pinguïns
Auteur: Edward van de Vendel
Uitgeverij: Querido, 2011
ISBN: 978 90 451 1131 5
Illustraties: Floor de Goede, Ype en Willem

Terug naar lijst

Pas op: besmettelijke ziekte!

De pinguïnkoorts. Je weet vast niet dat je deze ziekte kan krijgen als je gewoon een boek leest. Nee, wees maar niet bang, je hebt geen keelpijn of jeukende vlekjes. Wel krijg je vuurrode wangen en knalrode oren en houd je voortaan van pinguïns. Heeeeeeel veel. Net als Sofie, de hoofdpersoon uit ‘Sofie en de pinguïns’.

Sofie valt van de trap en breekt haar arm. Gelukkig is haar oppas Donny thuis. Van schrik noemt hij Sofie opeens weer ‘Baby Pinguïn’, net als toen ze nog heel klein was. Toen Sofie geboren werd, was het liedje ‘Papa Pinguïn’ net populair. Donny maakte daar ‘Baby Pinguïn’ van. Vandaar.
Nu Sofie een beetje ziek is, huurt Donny een dvd voor haar, over pinguïns. Daarvan wordt Sofie verliefd. Op pinguïns. Echt waar. Ze wil alles over pinguïns weten. Donny zoekt voor haar op internet en opa neemt haar zelfs mee naar de dierentuin.

O, o, de zwartvoetpinguïns!
Ze zijn kleiner dan de keizerspinguïns van de dvd. Ze houden niet van ijs. Ze leven in warmere landen en daarom zijn ze in de dierentuin ook gewoon buiten. Er staat een muurtje om hun hok. Maar het is laag, en dus kun je alles zien.
Hoe ze wiebelen.
Hoe ze naar voren stuiven.
Hoe ze tegen elkaar aanduwen.
Hoe ze op een rotsje klimmen.
Hoe ze in het water glippen.
Hoe ze spatten.
Sofie telt ze. Het zijn er dertig. En het is er weer. De verliefdheid. De pinguïnkoorts.

Dan mag Sofie mee naar het circus om de pinguïn-act te zien. Maar daar wordt ze vreselijk verdrietig van, want die pinguïns dragen rare jasjes en worden uitgelachen door het publiek. Daar moet Sofie iets aan doen. Maar wat?

En? Heb jij nu ook een beetje pinguïnkoorts? Wacht maar, het komt nog wel. Edward van de Vendel schreef namelijk niet alleen het verhaal over Sofie, maar hij vertelt ook nog heel veel weetjes over pinguïns. Van die gewone dingen als hoe oud ze worden en zo, maar ook grappige feiten over hoe bijvoorbeeld de macaroni-pinguïn aan zijn naam komt, of over een pinguïn die ontsnapte uit Artis en naar een café ging. Echt gebeurd!
Daarnaast staat op elke bladzijde wel een gekleurd plaatje van Floor de Goede en verandert de tekst soms ineens in een stripverhaal over Sofie. En tenslotte is er nog een hartstikke leuk extraatje: een fotostrip van Ype en Willem over Baby en Papa Pinguïn die samen in een luchtballon op reis gaan.

‘Sofie en de pinguïns’ is een geweldig, een grappig en een heel afwisselend boek. Dat vonden de kinderen van de Nederlandse Kinderjury ook, want zij tipten ‘Sofie’. Bovendien kreeg het de eerste Pluim van de Kinderjury Senaat.
Leve de pinguïnkoorts!

Lidewij.


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.