Snoep verstandig, eet een boek!Marion van de Coolwijk

Terug naar lijst
 

Snoep verstandig, eet een boek!

Titel: Snoep verstandig, eet een boek!
Auteur: Marion van de Coolwijk
Uitgeverij: Fontein, 2009
ISBN: 978 90 261 2700 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Altijd al willen weten wat jouw favoriete schrijver eet en drinkt tijdens het schrijven? Dan is ‘Snoep verstandig eet een boek!’ van Marion van de Coolwijk echt iets voor jou. Hierin staan de eetgeheimen van vijfendertig Nederlandse kinderboekenschrijvers. Eetgewoontes die ze hebben tijdens het schrijven van misschien wel jouw lievelingsboek. Daarnaast geven de schrijvers, inclusief Marion van de Coolwijk, een van hun recepten prijs.

Iedere schrijver beantwoordt tien dezelfde vragen waarvan de meeste op een of andere manier over eten en drinken gaan. Bijvoorbeeld de vraag welke hoofdpersoon uit een boek ze een keer mee uit eten zouden willen nemen. Ook kom je te weten wat schrijvers het allervieste vinden wat ze ooit hebben gegeten. Zo vertelt Carry Slee: “Ik heb in Indonesië een keer vlees gegeten dat ik niet kende. Later heb ik gevraagd wat het was en toen bleek dat ik kat had gegeten. Gadver de gadver (...).” Of het allerlekkerste. Peter van Gestel: “Boterhammen met pindakaas en daarover een laag appelstroop.”

De meeste schrijversrecepten zijn makkelijk te maken. Voor het recept van Ted van Lieshout, warme beschuitgebakjes, heb je bijvoorbeeld niet meer dan een beschuitje en wat jam nodig. Sommige recepten zijn wat moeilijker: bij de Thaise kip met basilicum en kokos van Bette Westera moet je misschien wat hulp inroepen. De Gluurvis van Tais Teng spant wat moeilijkheid betreft de kroon, want daarvoor zul je de onmogelijke taak moeten uitvoeren van het vangen van een gluurvis. Ten slotte vind je in het boek nog recepten met namen als drollenkoekjes, winterlimonade en verloren brood.

Behalve de korte interviews met de schrijvers is er ruimte om familie en vrienden hun beste recepten te laten opschrijven. Die moeten ook nog vragen beantwoorden als: ‘ik ben jarig op...’, ‘ik ken jou van...’ en ‘het allervieste wat ik ooit gegeten heb, is...’.

Snoep verstandig eet een boek!’ is een grappig boek over eten, drinken en snoepen. Maar je kunt nog meer van de schrijvers te weten komen. Zo is de lengte van de antwoorden bij elke schrijver anders. Daaraan kun je aflezen of ze wel of niet graag iets over zichzelf vertellen. Van de schrijvers die veel vertellen kom je te weten of ze kinderen hebben of een man of vrouw. En ook bij de vraag over schrijftics leer je de schrijvers beter kennen. Zo doet Vivian den Hollander tussendoor rare gymoefeningen en leeft Tosca Menten mee met wat ze zelf verzint: “Dat betekent dat ik vaak moet lachen (...) af en toe moet ik ook huilen. Of ik vind het eng of ik word boos.” Extra leuk aan het boek is dat je het ook nog kunt gebruiken als een soort vrienden-kook-boekje. Als je vrienden eenmaal hun recepten hebben toegevoegd heb je een uniek kookboek in handen!

Yvonne.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.