SnipClaudia Lagermann

Terug naar lijst
 

Snip

Titel: Snip
Auteur: Claudia Lagermann
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2014
ISBN: 978 90 896 7126 4
Illustraties: Hanneke Siemensma

Terug naar lijst

Op je best als jezelf

Snip weet heel goed hoe hij zichzelf kan zijn. Ook al heeft hij dat zelf niet door. Tenminste, niet in het begin van het verhaal.

‘Snip is een vogel. Hij heeft een snavel, twee poten en twee vleugels.’ Maar zo gewoon is Snip helemaal niet. ‘Snip is namelijk  bang om te vliegen. Hij durft niet.’ En dat voor een vogel, zal je misschien nu wel denken? ‘Zijn vriendjes proberen hem te helpen’ op alle mogelijke manieren. Maar hij durft echt niet.

‘Als het winter wordt maken de vogels zich klaar voor een lange reis. Op naar het Zuiden.’ ‘Daar is het lekker warm. Arme Snip. Hij zou wel mee willen…maar hij durft niet.’

Maar dan ontdekt Snip dat hij andere kwaliteiten heeft. Zo stal de wind de sjaal van Muis. Maar dappere Snip is sneller dan de wind en pakt de sjaal. Je snapt wel hoe dankbaar Muis is. Snip helpt ook Eekhoorn. Hij zorgt ervoor dat Eekhoorn de hele winter genoeg nootjes heeft om te eten. Even later ontmoet hij Kikker. Ook hij verkeert in nood. ‘De vijver is bevroren en de kikker kan geen duik nemen.’ Wat is een kikker zonder water? Maar Snip weet raad en met zijn snavel hakt hij een heel mooi rond gat in het ijs. En of Kikker blij is. Nu kan hij de hele winter lekker rondzwemmen.

Snip verricht nog meer heldendaden. Zo redt hij met zijn snavel Egel die in de takken van een boom vastzit. En ook voor Mol doet Snip iets warms. Mol woont onder de grond en heeft het koud. Maar ook dit probleem weet Snip op te lossen. Hij kruipt tegen Mol aan en gebruikt zijn veren als een warm dekentje. Samen vallen ze in een diepe slaap. Als het lente wordt opent Snip zijn oogjes en hij ziet de voorjaarszon ‘en daar moet hij naar toe.’ Hij kruipt door de gangen naar boven. Daar aangekomen ziet Snip al zijn vriendjes. Ze hebben een grote verrassing voor hem. Maar Snip heeft een nog veel grotere verrassing. En wat dat is… Jaaa….lees dat zelf maar!

'Snip' is een ontroerend verhaal over een klein maar dapper vogeltje. Hanneke Siemensma heeft Snip alleraardigst getekend. Alleen al door het kijken naar Snip sluit je het kleine vogeltje in je hart en heb je echt met hem te doen. Er staan weinig details op de prenten, precies genoeg om je in het verhaal in te leven.

Claudia Lagermann heeft het boek voor kinderen vanaf 4 jaar geschreven. Ze  leert ons, samen met Snip, een paar wijze lessen. Dit boek leert je veel over dapper zijn. En vooral het spreekwoord ´Wie niet sterk is, moet slim zijn´ komt in dit boek goed naar voren. Je leert ook hoe belangrijk het is om jezelf te waarderen, ook al kan je niet alles. Iedereen is goed zoals hij/zij is en iedereen heeft zijn kwaliteiten.  En het is ook nog eens een heerlijk boek om te lezen.

Dus, als iets niet meteen lukt, denk dan aan Snip. Wie weet vlieg jij straks lezend rond…?! 

Paula.

Een ander mooi boek over een gekke vogel is ‘Alles wat overblijft’ van Janna de Lathouder.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.