Sneeuwwitje breit een monsterAnnemarie van Haeringen

Terug naar lijst
 

Sneeuwwitje breit een monster

Titel: Sneeuwwitje breit een monster
Auteur: Annemarie van Haeringen
Uitgeverij: Leopold, 2014
ISBN: 978 90 258 6660 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Sneeuwwitje en haar monsters

Bij het horen van de naam Sneeuwwitje denk je al snel aan het sprookje over het meisje met de boze stiefmoeder en de zeven dwergen. Maar ‘Sneeuwwitje breit een monster’ is anders.

Dit prentenboek gaat over het geitje Sneeuwwitje. Ze kan heel goed breien. Ze maakt vooral geitenwollen sokken. Na een tijdje heeft ze genoeg van de sokken. Sneeuwwitje breit zeven kleine geitjes. Dan komt mevrouw Schaap op bezoek. Zij vindt dat zij veel beter kan breien dan Sneeuwwitje. Sneeuwwitje is zo geschrokken van de boze mevrouw Schaap, dat ze per ongeluk een boze wolf breit. Dat was niet de bedoeling! De wolf ontsnapt en eet mevrouw Schaap op. Voordat de wolf ook Sneeuwwitje op eet, verstopt ze zich snel in de kast. Zo vlug als ze kan breit ze een tijger. Die eet op zijn beurt de wolf op. Terwijl Sneeuwwitje veilig in de kast zit, loopt de hongerige tijger voor de deur: ‘Ik ruik een mals geitje’. Sneeuwwitje is bang, hoe gaat ze dit probleem oplossen?

In ‘Sneeuwwitje breit een monster’ zitten stukjes van sprookjes, zoals de zeven geitjes, de wolf uit Roodkapje en de naam Sneeuwwitje. Toch is het verhaal geen sprookje maar gewoon een leuk verhaal. Het boek gaat over fantasie: wat Sneeuwwitje bedenkt kan ze maken met haar breipennen en wol. Dat is erg knap. Het boek is origineel omdat het breiwerk van Sneeuwwitje tot leven komt. Haar fantasie wordt werkelijkheid. Daarnaast is het verhaal ook spannend. Zal de tijger Sneeuwwitje opeten?

De tekeningen van Annemarie van Haeringen zijn soms strak en rustig, zoals op de eerste pagina, dan zijn de illustraties weer vol en rommelig. Een enkele keer is de hele illustratie gekleurd, maar vaak is er veel wit te zien op de pagina. De kamer waarin het verhaal zich afspeelt is bijvoorbeeld niet ingekleurd. Dit is gedaan zodat de hongerige gekleurde dieren duidelijk naar voren komen. Er zitten veel tegenstellingen in het verhaal. Sneeuwwitje is wit, lief en klein, en de dieren die ze maakt zijn juist gekleurd, stoer en groot. Het is leuk om te zien hoe zo’n klein geitje zulke grote monsters kan maken!

Uiteindelijk is Sneeuwwitje slimmer dan de gebreide dieren. Ze bedenkt een goede oplossing: Ze breit een monster, maar ze laat hem niet los van de breipennen. Het monster eet de tijger op. Daarna raffelt Sneeuwwitje heel snel haar gebreide monster uit elkaar. Er blijven veel losse draden over en mevrouw Schaap is bevrijd. De opgeluchte Sneeuwwitje besluit mals gras te breien. Maar of dat goed komt…?

‘Sneeuwwitje breit een monster’ is een origineel verhaal vol fantasie en spanning. Verder heeft het verhaal knipogen naar sprookjes. Misschien krijg je na het lezen van dit boek ook wel zin om te leren breien.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘Het verhaal van de twee geitjes’.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.