Sneeuw!Komako Sakai

Terug naar lijst
 

Sneeuw!

Titel: Sneeuw!
Auteur: Komako Sakai
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2008
ISBN: 978 90 583 8518 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Konijn hoeft van mama niet naar school

'Blijf maar lekker liggen.
Het heeft gesneeuwd vannacht.
De bus komt niet.
De school is dicht.’

Konijn wil het liefst naar buiten, maar dat is veel te koud, zegt mama. Maar als mama het niet ziet, sluipt hij naar het balkon en maakt van de koude, natte sneeuw een dikke sneeuwbal. Het blijft maar sneeuwen, mama kan niet naar de winkel, konijn speelt met mama binnen. En papa kan niet naar huis, want zijn vliegtuig mag de lucht niet in. Papa blijft een nachtje weg.

‘Sneeuw!’ is geen oer-Hollands winterverhaal over sneeuwpoppen en sleetje rijden. Komako Sakai, die de woorden schreef en de tekeningen maakte voor dit prentenboek, komt uit Japan. En dat zie je. Ze tekende geen kinderen met felgekleurde sjaals die in de sneeuw spelen of mooie Hollandse winterlandschappen, maar betonnen flatgebouwen waarlangs de sneeuw onophoudelijk naar beneden lijkt te vallen. Komako Sakai kreeg voor dit prentenboek een Zilveren Griffel, maar een Zilveren Penseel had ook best gekund. De tekeningen zijn namelijk heel bijzonder: laagjes bruine, witte en grijze verf over een zwarte achtergrond. De zachtgele trui van konijn valt in de tekeningen extra op. Het lijkt een beetje somber, maar de tekeningen zijn - als dat kan voor een tekening - vooral stil. En dat past heel goed bij het verhaal:

'Het is koud en muisstil.
Er rijden geen auto’s.
Er is niemand op straat.
Het is zo stil dat we de sneeuw horen vallen.'

Sakai laat op haar tekeningen knap zien, hoe lief mama is voor konijn. Toch is ‘Sneeuw!’ niet een superschattig, zoet prentenboek. Het is eerder een boek zonder veel poespas, dat op de één of andere magische manier precies goed is. Want eigenlijk is het een beetje tovenarij, zoals Sakai ervoor zorgt dat je zó bij konijn en zijn moeder wilt gaan wonen in die sombere flat!

En dan, na een rustige middag binnen, houdt het eindelijk op met sneeuwen en gaan mama en konijn naar buiten om in de sneeuw te spelen. ‘We laten sporen achter in de sneeuw, mama en ik. We proeven van de sneeuw.’ Maar het is wel heel koud. Als ze weer naar binnen gaan weet Konijn dat hij morgen weer kan spelen én dat papa morgen thuiskomt! ‘Ja, morgen…Morgen!’

Zo merk je dat de woorden in ‘Sneeuw!’ heel precies gekozen zijn, ze geven goed aan hoe speciaal deze dag voor konijn is. Met maar heel weinig woorden zorgt Sakai er voor dat je de sfeer van de tekeningen intens beleeft. Sakai’s eerste prentenboek 'Mama, jij bent de liefste', werd in 2006 al bekroond met de Zilveren Griffel, ' Sneeuw!' kreeg in 2009 dus weer een Zilveren Griffel. Nu maar wachten op haar volgende prentenboek!

Marjolein.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.