SmokkelkinderenJacques Vriens

Terug naar lijst
 

Smokkelkinderen

Titel: Smokkelkinderen
Auteur: Jacques Vriens
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2016
ISBN: 978 90 003 4888 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Halt! Douane!

Ga je mee, terug in de tijd? Je reist helemaal naar de jaren ’30 van de vorige eeuw, naar een dorpje in het zuiden van het land. Veel mannen waren toen werkloos en kregen wekelijks wat geld van ‘de steun’ om rond te komen. Dat bedrag was zo laag dat sommige mensen in de grensstreek stiekem op een andere manier wat bijverdienden. Ze smokkelden.

De vader van Arie is zo’n smokkelaar. Vaak gaat hij ’s nachts met een groepje mannen naar België, dwars door het bos, om zo de douane te ontlopen. Hij heeft dan een pungel (een soort rugzak) met boter bij zich, want boter is in België veel duurder dan in Nederland. Boter wordt niet voor niets ‘het vette goud’ genoemd.
Arie droomt ervan om mee te gaan op deze smokkeltochten.

Dan roept oma ineens: ‘En jij gaat níét mee smokkelen! Het is al erg genoeg dat je vader het doet en je opa…’
Ineens ziet Arie tranen over haar gezicht lopen. Oma die huilt, dat komt bijna nooit voor.


Omdat oma thuis de baas is, moet Arie gehoorzamen. Maar dan wordt op een nacht zijn vader betrapt. Hij verdwijnt voor acht weken in de cel. Om hem vrij te krijgen, moet er een boete betaald worden.

En dan stelt oma plotseling een vraag, waardoor Arie bijna van zijn stoel valt. ‘Durf jij te smokkelen?’
‘Eeeeh…nee…’ stamelt hij, ‘ik bedoel… eeeh… ja… nee… ja, dus.’


In ‘Smokkelkinderen’ laat Jacques Vriens zien hoe ingewikkeld het is als je vader vastzit en als dat misschien wel de schuld is van de vader van je beste vriend of vriendin. In het dorp wordt heel veel geroddeld, maar hoe moet je daar boven staan? Arie heeft het niet makkelijk.

Als je ‘Smokkelkinderen’ openslaat, heb je niet alleen een fijn boek te pakken, maar leer je ook nog een heleboel over hoe het leven was in de jaren ’30. Het was heel anders dan nu. Je sluipt met Arie mee door de bossen, met zo’n zware pungel op je rug, je voelt de kille motregen op je huid. Je slaat de bladzijden voorzichtig om, want de grenswacht mag je niet horen… jij bent 133 bladzijden lang ook een smokkelkind.

De boeken van Jacques Vriens lezen makkelijk en zijn populair bij veel kinderen. Ze zijn dan ook vaak bekroond door de Nederlandse Kinderjury.
Dat Jacques Vriens vroeger zelf meester was, merk je wel tijdens het lezen van ‘Smokkelkinderen’. De meester van Arie lijkt misschien wel een beetje op de schrijver zelf. Jacques Vriens schreef veel verhalen die op school spelen, maar zijn historische boeken zijn zeker zo spannend. Als geschiedenis je lievelingsvak is, dan moet je ze zeker lezen!

Lidewij.

Lijkt dit je een leuk boek? Lees dan ook de recensie van De bende van Lijp Kot van Wim Bos.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.