SlaapkamernachtdierenLoes Riphagen

Terug naar lijst
 

Slaapkamernachtdieren

Titel: Slaapkamernachtdieren
Auteur: Loes Riphagen
Uitgeverij: De Fontein, 2008
ISBN: 978 90 261 2420 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Beestjes

Hoor jij ook wel eens rare geluiden als je in bed ligt? Gekraak en gepiep, gesnuf en gesnuif. Of misschien word jij wel wakker van iets dat klinkt als ‘hihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiii hihi ghi slllp slllp’? Tuurlijk heb je al eens onder je bed gekeken of er misschien monsters onder zitten. Maar jij en ik weten dat monsters niet bestaan. Dus, waar komen die geluiden dan vandaan?

Ook Loes Riphagen hoorde allemaal vreemde geluiden ’s nachts en is op onderzoek uitgegaan. In 'Slaapkamernachtdieren' beschrijft ze allemaal bijzondere beestjes die ’s nachts op jouw slaapkamer te voorschijn komen. Zo is er de Rollebol, het slaapkamernachtdier dat het ‘hihi slllp’ geluid maakt. De Rollebol zuigt stof op met zijn lange snuit. Als hij teveel stof heeft gegeten dan gaat dat kriebelen in zijn buik en begint hij te giechelen en te rollebollen over de grond.

Er zijn ook dieren die geen geluid maken, maar bijvoorbeeld vlekken of kreukels. Zo wonen er in jouw wastafel honderden Mikmaks. Mikmaks zijn er in alle kleuren van de regenboog. Ze zien eruit als visjes, maar hebben armen en benen. Mikmaks zijn dol op papier: ‘als ze papier vinden, eten ze zich helemaal vol. Ook proppen ze het in hun wangen zodat ze het mee kunnen nemen (…) op deze manier veroorzaken ze vaak vlekken, scheuren en kreukels op papier en boeken’.

Omdat je deze wezens alleen ’s nachts in het donker kan tegenkomen, is het handig als je alvast weet hoe ze eruit zien. Ook daar heeft Loes Riphagen aan gedacht: ieder slaapkamernachtdier heeft ze prachtig getekend. De tekeningen zijn kleurrijk en vrolijk. Ieder beestje wordt tot in detail weergegeven. Je kan goed zien dat het Ertussendoortje een blauwe pluizenbol is met een grote bril en een lange staart. Ook geeft ze handige informatie bij de tekeningen. Bij iedere tekening staat hoe groot het beestje is (het Ertussendoortje is 6,5 centimeter) en een grappig weetje. Zo is het bijvoorbeeld handig om te weten dat de Neuzel ‘altijd kleren draagt die geel, groen en roze zijn, om zo min mogelijk op te vallen’.

'Slaapkamernachtdieren' is een boek boordevol informatie. Niet alleen staat er precies in beschreven wat er ’s nachts allemaal op jouw kamer rondscharrelt, Loes Riphagen zorgt ook nog eens voor geweldige plaatjes erbij. Voor iedere letter van het alfabet heeft Riphagen een nachtdier bedacht. Het boek is met veel fantasie en humor geschreven en getekend. 'Slaapkamernachtdieren' is de perfecte schatkaart om ’s nachts op zoek te gaan naar alle beestjes die bij jou op de slaapkamer wonen. En wie weet ontdek je wel een nieuw soort slaapkamernachtdier – eentje die nog niet in het boek staat!

Jantine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.