Sjakie en de chocoladefabriekRoald Dahl

Terug naar lijst
 

Sjakie en de chocoladefabriek

Titel: Sjakie en de chocoladefabriek
Auteur: Roald Dahl
Uitgeverij: De Fontein, 2006
ISBN: 978 90 261 3196 7
Illustraties: Quentin Blake

Terug naar lijst

Een fabriek vol lekkers

Een kamer waar alles eetbaar is: de bomen, de bladeren, het gras, de steentjes en zelfs de rotsen, en waar chocoladerivieren stromen en chocoladewatervallen kletteren. Het kan allemaal in ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ van Roald Dahl. Die kamer bevindt zich in de chocoladefabriek van Willie Wonka. Niemand was ooit in zijn fabriek geweest tot Willie Wonka besloot een wedstrijd te organiseren. Hij verstopt gouden wikkels in chocoladerepen en degene die er één vindt, krijgt een rondleiding in de fabriek van meneer Wonka zelf!

Eén van de gelukkigen is het jongetje Sjakie. Sjakie’s familie is erg arm. Samen met zijn vader en moeder en zijn vier opa’s en oma’s woont hij in een piepklein huisje. Met vier andere kinderen mogen Sjakie en zijn opa Jakob naar de chocoladefabriek. De fabriek blijkt vol avontuur en geheimen te zitten. Zo ontmoeten ze Oempa-Loempa’s en mogen ze verschillende bijzondere snoepjes proberen. Ook Willie Wonka blijkt een raadselachtig figuur te zijn. Tijdens de rondleiding worden de kinderen blootgesteld aan allerlei testen en alleen Sjakie krijgt het voor elkaar om tot het einde van de rondleiding te blijven. Als beloning kiest meneer Wonka Sjakie uit om zijn fabriek over te nemen, wat een geluk!

In het vervolg op ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ namelijk ‘Sjakie en de grote glazen lift’ neemt meneer Wonka Sjakie, zijn ouders, vier opa’s en oma’s mee in zijn magische glazen lift die overal heen kan vliegen. Maar meneer Wonka schiet de lift per ongeluk de ruimte in. In de ruimte is net een ‘space hotel’ geopend door de president van Amerika. Maar wat ze daar aantreffen is wel heel raar! Het hotel zit namelijk vol met monsterlijke Drochten: bruin-groenige aliens met twee afschuwelijke knalrode pupillen die zich in elke mogelijk vorm kunnen veranderen. Zal het Sjakie en zijn familie lukken om aan deze monsters te ontsnappen en de fabriek te redden?

‘Sjakie en de chocoladefabriek’ en ‘Sjakie en de grote glazen lift’ zijn twee ontzettend grappige en fantasierijke verhalen. Roald Dahl schrijft op een hele vrolijke en toegankelijke manier. Vooral meneer Wonka is erg grappig. Hij is eigenlijk een beetje gek en zegt soms de raarste dingen:

‘Daar heb je ze!' riep meneer Wonka. ‘Vierkante toffees die rond schijnen!’ […] ‘Maar ze schijnen helemaal niet rond te zijn,’ zei Veruca Peper. ‘Ze schijnen vierkant.’ […] ‘Veruca, liefje,’ zei mevrouw Peper, ‘let maar niet op meneer Wonka, hij liegt tegen je.’ ‘Lieve ouwe koe,’ zei meneer Wonka, ‘loop naar de maan.’

De tekeningen van Quentin Blake maken de boeken compleet. Ze zijn eenvoudig, maar erg komisch en geven je een goed beeld van de gekke personages zoals meneer Wonka en de Oempa Loempa’s. Ben jij een fan van gekke en humoristische verhalen? Dan zijn deze twee boeken echt iets voor jou. Maar pas op, je krijgt ontzettend veel trek in lekkere dingen van deze verhalen!

Eva.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.