Siv gaat logerenPija Lindenbaum

Terug naar lijst
 

Siv gaat logeren

Titel: Siv gaat logeren
Auteur: Pija Lindenbaum
Uitgeverij: Hoogland en Van Klaveren, 2016
ISBN: 978 90 8967 228 5
Illustraties: Pija Lindenbaum

Terug naar lijst

Verdwaald bij vriendin

De eerste keer bij je vriendje of vriendinnetje logeren is best spannend. Veel kleine dingen zijn vaak net iets anders dan thuis. Daar komt Siv ook achter.

In ‘Siv gaat logeren’ gaat Siv bij haar beste vriendin Cerisia logeren. Ze wordt weggebracht door papa. Zodra hij naar huis is, stapt Siv het grote huis binnen. Er zijn heel veel deuren en het ruikt er zuur. Op de bank zit een oud vrouwtje. Dat is de overgrootoma van Cerisia. Ze maken kennis met de broer van Cerisia. Als ze gaan eten, staan er kaarsen en liggen er servetten op tafel. Dat gebruiken ze bij Siv thuis alleen als het feest is.

Wanneer de meisjes in bed liggen, vindt Siv het steeds spannender worden: ‘Het wordt pikkedonker. Thuis is er altijd een klein lampje aan als ik ga slapen’. Omdat Cerisia niet kan slapen met het licht aan, is het heel donker in de kamer. Dan hoort Siv haar vriendinnetje niet meer ademhalen. Siv wil niet alleen op de kamer blijven en gaat op onderzoek uit. Achter iedere grote deur van de hal wacht weer een andere verrassing die vaak helemaal niet fijn is. Bijvoorbeeld twee volwassenen die een grote taart helemaal alleen opeten.

Uit het gootsteenkastje in de keuken komen twee dassen tevoorschijn. Ze hebben er een hekel aan als ze geaaid worden, maar ze helpen Siv om op zoek te gaan naar haar vriendin. Zullen ze Cerisia nog terugvinden in het grote huis?

De tekst van Pija Lindenbaum is best uitgebreid. Er worden veel zinnen gebruikt om Siv rond te leiden in het huis. Daarnaast bestaat de tekst uit korte gesprekjes tussen de twee vriendinnen. Bijvoorbeeld wanneer Carisia de hond aan Siv laat zien: ‘Ik wil hem niet aaien. Dan hou je dus niet van dieren, zegt Carisia. Maar dat doe ik wel’.

Het verhaal wordt verteld vanuit Siv. Op het eerste gezicht lijkt het een leuk logeerpartijtje, maar ondertussen kom je er achter dat Siv het helemaal niet zo leuk vindt. Als je naar de tekeningen kijkt zie je dat Cerisia eigenlijk best gemeen is. Ze laat Siv op de grond slapen omdat ze zelf pijn in haar knieën krijgt als ze op het matras op de grond moet slapen. Ook pakt ze snel een tweede ijsje terwijl Siv dat niet mag.

De tekeningen in het boek zijn ook gemaakt door Pija Lindenbaum. Ze laten goed zien hoe groot en spannend het huis is waar Siv logeert. Doordat veel tekeningen van boven af zijn getekend, lijkt het alsof je een vogel bent die van boven af de kamer inkijkt. Het kleurgebruik van de tekeningen is bijzonder. Soms is een hele kamer geel of roze ingekleurd. Toch kun je nog wel goed zien wat alles is.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Angèle de verschrikkelijkevan Tine Mortier.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.