Sinterklaas zonder baardSanne de Bakker

Terug naar lijst
 

Sinterklaas zonder baard

Titel: Sinterklaas zonder baard
Auteur: Sanne de Bakker
Uitgeverij: Kluitman, 2015
ISBN: 978 90 206 8247 2
Illustraties: Mark Janssen

Terug naar lijst

Sint in een nieuw jasje

‘Ik ga mijn baard afscheren,’ zei Sint. Hij zat in zijn ligstoel op het strand en tuurde in de verte. De zon scheen volop. Hij kon zich nog niet goed voorstellen dat hij over enkele dagen naar Nederland zou varen. En dat hij ’s nachts in de kou weer over de daken zou rijden, op zijn trouwe witte paard. ‘Sinterklaas,’ zei Hoofdpiet geschrokken. ‘Dat mag u niet doen! Die baard staat u prachtig.’

Maar Sint is eigenwijs en doet het toch. Hij gaat naar knippiet om zijn baard er af te laten scheren. En terwijl er grote paniek heerst onder de pieten is Sint helemaal blij. Het voelt heerlijk zonder baard en weet je wat? Hij doet dit jaar ook geen mijter meer op en zijn mantel en staf laat hij ook mooi in Spanje. De pieten maken zich ernstige zorgen. Wat is er met Sinterklaas aan de hand?

‘Ik ben het, Sint!’ riep Sinterklaas uitbundig. ‘Sint in een nieuw jasje!’ Sint riep van alles, zwaaide wild, maar de mensen reageerden niet. Ze keken wel, maar zeiden niks. Ze staarden alleen maar met grote ogen naar de boot. Ze hoorden niet wat Sint riep. De wind suisde, de Pieten gilden en Sints stem loste op in het lawaai.

Eenmaal aan land blijft Sint geloven dat iedereen heus wel weet dat hij echt Sinterklaas is, maar niemand gelooft dat hij is gekomen. De kinderen zijn teleurgesteld en snappen er niets van. Als Sint de eerste avond het dak op gaat, staan er wel wat schoenen bij de open haard, maar niemand heeft een tekening of brief gemaakt voor Sinterklaas. Behalve Tom, hij heeft Sinterklaas een brief geschreven. Net als vorig jaar ligt er een dichtgeplakte envelop voor de Sint met een brief waarin hij schrijft dat hij dit jaar niet meer bang is voor hem en of Sint toch alsjeblieft weer de echte Sint wil worden, zonder baard, maar dan wel in zijn mooie pak. Vorig jaar kreeg Sinterklaas een brief van Tom waarin hij schreef dat hij bang voor hem was en dat kwam door zijn lange baard. Is de brief van Tom van vorig jaar de reden dat Sinterklaas zijn baard eraf heeft gehaald?

'Sinterklaas zonder baard' is een komisch en verrassend verhaal. Sanne de Bakker heeft een boek geschreven dat makkelijk leest, spannend is en leuk blijft tot het eind.  Het verhaal kan zelf gelezen worden, maar is ook erg leuk als voorleesboek. Het boek is goed opgebouwd, met spannende en onverwachte gebeurtenissen, maar gelukkig wel met een vrolijk einde. De illustraties van Mark Janssen zijn een grappige toevoeging aan het verhaal, zeker als de Sint zijn baard er echt afscheert, dat willen we natuurlijk even zien! Sinterklaas zonder baard is een vrolijke aanvulling voor de Sinterklaasafdeling in de boekenkast.

Bregje.

Heb je zin in nog meer leuke verhalen over Sinterklaas? Lees dan ook het boek 'Waar is Sinterklaas?' van Ann Lootens.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.